3605 четения

Екшън звезда от Холивуд се пресели в болярския град

Реймънд Стиърс напуснал Портланд, не харесал Южна Италия, но се влюбил в старата столица

 

РЕЙМЪНД СТИЪРС Е МУЗИКАНТ, ФИЛМОВ АКТЬОР И РЕЖИСЬОР И ИЗБРА ДА ЖИВЕЕ БЛИЗО ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Откакто е в България, се е снимал в няколко филма и е режисирал други два. Сега Реймънд е оставил киното на заден план, за да се върне към първата си страст – музиката, и е станал продуцент на българска банда.

„Всичко ми харесва тук. Аз по принцип не обичам големите градове, а дълго време живях в такъв. Портланд е най-големият град в щата Орегон, а самият щат е по-голям от България. Да преминеш разстоянието Портланд – Лос Анжелис с автомобил, се равнява на това от тук да стигнеш до Гърция или до Македония. Обаче разликата е в това, че там, като изминеш това разстояние, все си си в Щатите, докато тук сменяш държави“, казва Реймънд. И признава, че шумотевицата, многото хора и мръсният въздух не му липсват изобщо. Тук той е избрал да живее в малко селце край Велико Търново, където хората вече са го приели като свой човек. „Дълго време там бях единственият чужденец. Нямаше как да скрия, че снимам филм, и всякакви странници започнаха да идват в селото, за да видят кой съм. Беше неприятно за съседите ми, затова вече не казвам къде живея“, усмихва се американецът.

ПРЕДИ ДА ИЗБЕРЕ ДА ЖИВЕЕ ТУК, РЕЙМЪНД ПРЕКАРАЛ ГОДИНА В ЮЖНА ИТАЛИЯ. И там поживял в малко градче, попътувал, за да види Европа. После се върнал у дома и издържал точно една седмица. „Толкова ми беше достатъчно, за да разбера, че след като съм бил в Европа и съм видял тази култура, повече в Щатите не мога да живея. Определено останах в плен на европейската култура“, разказва Реймънд. Тогава негови приятели му разказали за България и за Велико Търново и му казали, че трябва непременно да види тази държава и този град. Казали му, че България много прилича на Орегон – има планини, море, сняг. Но за разлика от Орегон, където вали почти 11 месеца от годината, българското лято е дълго и слънчево.

„Оказаха се прави. Тук много ми харесва. Аз още не говоря добре български език, макар да съм тук от седем години. Затова всеки ден е предизвикателство, всеки ден ми се случва нещо интересно. Обичам къщата си, която е била необитаема поне 15 г., преди аз да си я харесам и да я напълня с живот. Хората ме приеха, помагат ми и не ме съдят, въпреки лошия ми български език и въпреки че не познавам в детайли вашата култура и обичаите ви. Но ще ги науча. Искам да ги науча, защото уважавам България“, казва Реймънд. И признава, че заради тези детайли, които го изненадват всеки ден, понякога изпада в конфузни ситуации.

ТУК РЕЙМЪНД Е УСПЯЛ ДА ИЗГРАДИ И ФИЛМОВА КАРИЕРА, ЗАЩОТО ВЪВ ФИЛМИТЕ, КОИТО СЕ СНИМАТ В БЪЛГАРИЯ, ЧЕСТО ИМА НУЖДА ОТ АКТЬОРИ С ОТЛИЧЕН АМЕРИКАНСКИ АНГЛИЙСКИ. Само преди месец е излязла премиерата на последния филм, в който Реймънд се е снимал – „Екшън“. Това е екшън-комедия, която дава интересен и оригинален поглед към киноиндустрията и чуждестранните продукции, които се снимат за по-евтино у нас.

А преди това Реймънд е снимал два филма, но като режисьор. На единия е и сценарист. Филмът се нарича „Имунитет“ и в него участва Васил Михайлов. „Велик актьор е, знае всичко, може всичко. Умее да се шегува, да разказва всякакви истории по невероятно забавен начин и когато чуе „екшън“ и клапата падне, се преобразява, превключва и влиза в роля“, казва Реймънд. Филмът е показван на два фестивала у нас, дори е селектиран за състезателната програма на „София филм фест”, но не влязъл в нея. Защото, според правилата на фестивала, поне двама от основните автори на филма – режисьор, сценарист и оператор, трябва да са българи. А в този случай Реймънд е и режисьор, и сценарист и не е българин, затова филмът бил само е показан в програмата на фестивала.

Тази година Реймънд, който е музикант и композитор, е решил да се посвети повече на музиката и станал продуцент на българската група Maze Hunters. Музикантите в нея са четирима, като трима са студенти, пристигнали тук от Молдова, Украйна и Транснистрия – регион в източна Молдова. Четвъртият е българин. Момчетата вече са били в дома на Реймънд, за да запишат първите си пет парчета.

СТАРА ЛАДА СИ Е КУПИЛ ТУК РЕЙМЪНД И ПРИЗНАВА, ЧЕ ВИНАГИ Е МЕЧТАЛ ДА ИМА ТОЧНО ТАКАВА КОЛА. Ремонтира си я сам, а се налагат ремонти на всяка втора седмица, но въпреки това точно с ладата си той обикаля пътищата на областта. „Обаче аз така излизам от ежедневието си и заменям рутината с нещо любопитно“, признава г-н Стиърс. Другото му хоби е природата, затова той често ходи по планините, катери се и се любува на красивата ни страна.

Когато не се занимава с ладата, Реймънд се учи да язди и да се грижи за коня си. „Май само градинар няма да стана. Не ми е в кръвта, въпреки че живея на село. На пазара има толкова вкусни плодове и зеленчуци, че предпочитам да си ги купя вече узрели, вместо да се чудя как да ги накарам да узреят в моята градина“, обяснява Реймънд. Същото е и с храната, и с ракията – обожава ги, но собствен казан няма, а и майстор в кухнята не е. „Живея сам, докато съм сам, едва ли ще се науча да готвя. А пък съм толкова придирчив, че едва ли ще се влюбя“, усмихва се Реймънд.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!