119 четения

Фестивал на виното и мезето в Марян

Кера Тамара е символ на еленското село, дава име и на вината му

 

Освен празниците на еленския бут и на пчелния мед балканджиите имат вече и празник, посветен на Трифон Зарезан, който нарекоха Фестивал на виното и мезето. За втора година негови организатори са винарската изба в Марян и местното читалище „Наука – 1900“. Община Елена с това събитие, с Деня на отворените врати във винарската изба и с безплатно посещение на музейните обекти в града се включи в инициативата „Денят за вас“, част от кампанията на Министерството на туризма „Естествено в България“.

Празника на марянчани уважиха много гости, дошли да пият по чаша вино, тъй като то е най-сладко и пивко, когато е споделено с приятели. С песни за виното и любовта ги посрещнаха и поздравиха певиците от групата „Балкански славей“ към читалището. Светла Иванова, която със съпруга си Илия са собственици на избата, благодари на всички, повярвали им преди девет години, че в Марян могат да се правят хубави вина. Думи на признателност каза и за дедите, избрали това чудесно място да създадат селото си и да оставят лозарски и винарски поминък за поколения напред.

ЛЕГЕНДАТА ЗА ИМЕТО НА СЕЛОТО Е СВЪРЗАНА С КРАСИВАТА КЕРА ТАМАРА – ДЪЩЕРЯ НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР И СЕСТРА НА ЦАР ИВАН ШИШМАН, и с първите лози, поникнали на това място. Заради примирие двамата владетели я дали за жена на султан Мурад. Пътят й минавал и през това село. Прощавала се Кера Тамара с родните места и горко ридаела. От сълзите й поникнали лозички, а после дали и хубаво грозде. Славната история на селото, спомените за веселбата и общите трапези по Трифон Зарезан поддържат и днес духа на марянчани, които възраждат старите традиции.

С думи на благодарност към организаторите на празника и с пожелания да пребъде се обърна кметът на общината инж. Дилян Млъзев.

Хубави вина стават в избата в Марян, тъй като гроздето идва от отбрани лозя, а климатичните условия са благоприятни за ферментацията и отлежаването им. Макар че нямат собствени масиви, празникът не мина без ритуал по зарязването. Тази работа с няколко лозови пръчки свършиха 72-годишният Слави Славчев и Румен Стоянов от фолклорната група „Гласовете на Зинзара“ към читалището в с. Блъсковци. Дядо Слави, стар лозар и винар, благослови: „Във всяка пръчка – по две – три чепки, от всяка лоза – добро вино. Да кипи в бъчвите, както любовта в сърцата на младите. Да прелива през праговете, да поим юнаците! Амин!“.

Песни, закачки и наричания на жените от гостуващата група, изпълненията на 9-годишната Симона Йовчева и братчето й Тошко, кръшни хора вдигнаха градуса на веселието в салона на читалището. Сръчни жени от селото подредиха богата трапеза с баници, погачи и тънко нарязани мезета, всеки винар хвалеше своето вино, но щедро и от сърце се разливаше най-вече божественият еликсир на винарската изба. Все хубави вина с царски имена – Кера Тамара, Иван Александър, Царица Елена, оценени с медали и на челни места в класациите. През 2018 г. „Совиньон Блан Барел Ферментед“ е обявено за най-доброто вино в „България топ 50“ бели вина на списанието „ДиВино“. Вината „Кера Тамара Совиньон Блан“ и „Кера Тамара Шардоне“ са в българските топ 10 бели вина за 2017 г. Виното „Иван Александър“ печели сребърен медал в конкурса „Мундус Вини“ и златен медал в конкурса „Мондиал де Брюксел“, в този конкурс виното „Куин Елена“ е със сребърен медал. И още едно отличие за „Иван Александър“, то е в класацията „Топ 16“ на Дивино Гайд за най-добрите български вина за 2017 година. Най-новото вино от избата е от миналата година – „Шардоне I-teen“, отлежало 18 месеца в бъчвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *