305 четения

Лекари от търновската болница учиха деца как да дават първа помощ

ТИЙНЕЙДЖЪРИ ОТ ГОРНООРЯХОВСКОТО УЧИЛИЩЕ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ И ТЪРНОВСКОТО ШКОЛО „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПРИДОБИХА БЕЗЦЕННИ ПРАКТИЧНИ и теоретични знания за спасяването на човешки живот. В края на миналата седмица младите хора посетиха МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и бяха обучени как да оказват първа помощ на пострадал, която е от ключово значение до пристигането на спешен медицински екип и понякога дори решаваща за оцеляването на пациента.

Учениците усвоиха основните стъпки за реакция по първа помощ от анестезиолозите д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и ортопеда д-р Калоян Йорданов. Тримата медици на живо демонстрираха какво трябва да се направи в критична ситуация. Младежите наблюдаваха изпълнението на сърдечен масаж и обдишване, а след това всеки от тях имаше възможност сам да изтренира наученото върху манекен. Те бяха запознати и с методите за спиране на силно кръвотечение и обездвижване на крайник с фрактура.

По време на срещата се оказа, че голяма част от децата имат богати познания относно най-важните действия за помагане на пострадал човек.

ОБУЧЕНИЕТО ПО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ОЩЕ В РАННА ВЪЗРАСТ Е МОДЕЛ, КОЙТО СЕ ПРИЛАГА В ЦЯЛ СВЯТ И ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ В КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ.

Това не е първата подобна инициатива, на която областната болница бива домакин. Преди време по същия повод в лечебното заведение отново гостуваха малчугани от СУ „Вичо Грънчаров“, а периодично екип от лекари посещава учебни заведения в старата столица, за да научи на първа помощ по цели класове. Медиците се надяват тези срещи да стават все по-чести.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!