6934 четения

Отварят Музей на илюзиите във Велико Търново

Със 70 експоната от цял свят стартира в края на месеца новата атракция, представя нагледно и физични закони

 

УНИКАЛЕН МУЗЕЙ НА ИЛЮЗИИТЕ ОТВАРЯ В КРАЯ НА МЕСЕЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Голяма част от експозицията му вече е подредена, като за начало посетителите ще могат да видят 70 уникални експоната от целия свят, да наблюдават нагледно основни физични закони и да изпитат магични преживявания. Музеят е разположен в старинна сграда на площад „Велчова завера“ в старата част, която доскоро функционираше като хотел, а преди това като банка. Простира се на площ от над 500 кв. метра. Инвеститори в новата местна атракция, която ще събира и гости от целия свят, е Сдружение „Аз, музеят“, което обединява седем млади бизнесмени, опериращи в различни браншове. Негов председател е Петър Бояджиев, който заедно със свои приятели решава да купи имота и да обогати основния туристически продукт на старата столица, вместо да го превърне в поредния хотел или търговски център.

ВСИЧКИ ЕКСПОНАТИ В МУЗЕЯ СА АВТОРСКИ И ЗА ТЯХ СА ЧЕРПЕНИ ИДЕИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ. Това ги прави уникални, като за общото впечатление ще допринася звук и светлина.

Музеят на магията ще разполага с огромна зала от около 100 кв. м и с още 14 по-малки помещения. Гостите ще се изкачват по вити стълби с метална орнаментика. Над 70 са експонатите в музея, които ще създават различни илюзии. Колекцията периодично ще бъде обогатявана, за да поддържа изследователския дух на посетителите. Всичките са събирани от над 50 държави, сред които САЩ, Тайланд, Виетнам, Финландия. Забавление и наука ще се преплитат и в световноизвестната Стая на Еймс, в Обърнатата и Огледална стая, ще има левитиращи кълба, 3D картини, диск на Ойлер, холограми и др. На по-късен етап ще бъдат обособени още три помещения, сред които ще има и такива за оптични илюзии с огледала.

Новата забележителност ще има и образователна насоченост. Тя ще предизвиква голям интерес сред учениците, пред които нагледно ще бъдат разкривани законите на физиката и особеностите на психологията. Средношколците ще могат да наблюдават физични реакции и опити, които ги няма в учебните лаборатории.

ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ АТРАКЦИИ НА НОВИЯ МУЗЕЙ ЩЕ Е ПЯСЪЧНА СКУЛПТУРА НА ЦАРЕВЕЦ. Тя ще е близо четириметрова и ще представя даже спектакъла „Звук и светлина“. Музеят ще предлага и интерактивна гледка на града отпреди повече от век, която посетителите ще наблюдават чрез 3D очила.

Цената на билета ще е 12 лева, 8 лева за деца, а за посетители под 7 г. входът ще е безплатен. Родители с две и повече деца могат да разчитат на пакетна цена от 35 лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!