Търновският проект „Тинузавър“ спечели 15 000 лв. от „Промяната“

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ПЛАТФОРМА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА, ФИЗИКА И ПРОГРАМИРАНЕ „ТИНУЗАВЪР“ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА ОТ 15 000 ЛВ. ОТ ИНИЦИАТИВАТА НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ „ПРОМЯНАТА“. „Тинузавър“ е първият представител на старата столица, който успя да стигне толкова далеч в инициативата, която търси мотивирани социални предприемачи, чиито продукти и изобретения могат да подобрят живота на децата и младежите в България.

„Наградата е постижение за нас и е помощ за проекта, затова сме много благодарни на организаторите, менторите, съмишлениците в „Промяната“, които ни помогнаха да развием концепцията си, да разширим своята общност, да продължим напред към нови предизвикателства“, каза основателят на проекта Невен Боянов.

Невен Боянов и Ивайло Николов са авторите на „Тинузавър“. Това е образователна платформа, по която ученици и студенти могат и сами да изучават тайните на роботиката и електрониката. Двамата търновци работят върху идеята си вече пет години. В началото тя е била само тяхно хоби, но вече се е превърнала в кауза. „Част от средствата от наградата ще инвестираме в платформата. Но по-голямата сума ще дадем като стипендии на ученици и на преподаватели, които идват при нас, за да преминат обучение и след това да могат да работят с платформата и да преподават на децата си“, коментира Невен Боянов.

„Тинузавър“ вече е част от програмата за обучение на студенти по софтуерно инженерство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. А децата се учат да сглобяват роботи с помощта на кутията, пълна с платки, китове, светодиоди, сензори, събрани в кутия.

136 инициативи участваха в състезанието тази година. Пет от проектите достигнаха до полуфинала, след който започна онлайн гласуване. Първите три проекта, събрали най-много гласове, сред които беше и този на Невен и Ивайло, продължиха напред. Авторите на тези три проекта, които на практика са победители, на 13 февруари се явиха пред голяма комисия, съставена от деца и възрастни. Журито не даде на търновския проект голямата награда, но въпреки това Невен и Ивайло си тръгнаха от София като победители. „Голямата ни мечта е да стигнем до децата и в най-малките населени места в страната, за да знаят и те, че уроците по програмиране, математика и физика са интересни и забавни“, казва Невен.

В началото на годината Невен и Ивайло показаха проекта си и на световното изложение BETT SHOW в Лондон и се върнаха с предложения за партньорства от училища и университети в Нигерия и Южна Африка, които имат интерес да работят с платформата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *