273 четения

Заради грипа свършиха медицинските маски

Търсенето на противовирусните предпазни изделия в старата столица е скочило стократно

 

НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИНСКИ МАСКИ В АПТЕЧНАТА МРЕЖА ТРЕВОЖИ ОТ СЕДМИЦИ ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТНИЯ ГРАД, СИГНАЛИЗИРАХА НАШИ ЧИТАТЕЛИ. Проверка на „Борба“ установи, че противовирусните предпазни изделия са изчерпани още по време на грипната епидемия и в момента единични бройки от тези консумативи могат да се открият в не повече от три от общо 33-те аптеки в града. Фармацевтите споделят, че медицинските маски не са налични и в складовете, които ги зареждат, и няма яснота кога фирмите дистрибутори ще възобновят доставките. Проблем с консумативите за персонала на областната болница не е налице, тъй като за стационара се зареждат много по-големи количества, които са предвидени за месеци напред.

Основните вносители на медицински маски за аптечната мрежа са компании от Китай, но заради епидемията от коронавирус производителите в азиатската страна едва смогват да осигурят предпазни средства за населението на държавата си. По този повод е спрян износът към България и останалите страни. Много от аптеките са в процес на преговори с други фирми от Европа за доставка на изделията. До дефицита се стигнало заради неочаквано голямото търсене на консумативи.

Въпреки че допреди няколко години беше изключение да се видят хора по улиците, носещи медицински маски, днес това се приема за нещо напълно нормално. Още повече че и съветите на лекарите са в сезона на вирусите и мръсния въздух да се използват защитни изделия. Търсенето на консумативите в града е нараснало сто пъти в сравнение с това през 2019 година, заяви Светла Иванова, фармацевт в старата столица.

ЦЕНАТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ МАСКИ ВАРИРА ОТ 10 ДО 40 СТОТИНКИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ ИМ. Тези консумативи са единствените, които могат да предпазят човек от вирусите, и нямат алтернативи, категорични са фармацевтите. Изделията обаче са за еднократна употреба и действат само до три часа. Ако престоят повече, всяко вдишване в тях носи вреда, вместо полза. В случай че бъдат свалени по-рано или пък намокрени, веднага трябва бъде изхвърлени, защото провокират разпространение на заразата. Задължително е преди употребата им ръцете да бъдат измити с вода и сапун, като минималното време, прекарано в обливане под чешмата, да е 20 секунди.

МНОГО Е ВАЖНО И ПРАВИЛНОТО ПОСТАВЯНЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ МАСКИ. Малцина знаят, че изделията се слагат на определена страна в зависимост от това дали човек е болен, или иска да се защити от микробите на външната среда. Ако бялата част е допряна към носа и устата, то съответният човек е заразен и иска да защити околните от инфекцията, която носи. Обратното, в случай че синята част е към лицето – носещият маска е здрав и иска да изолира дихателните си пътища от чуждите болестотворни бактерии.

Липсата на защитни изделия е повод за притеснение у много хора от старата столица. Те изразяват тревога, че макар в момента в България да няма опасен вирус – маските не достигат, а при форсмажорни обстоятелства, като навлизане на коронавирус населението на страната би било обречено само дори заради дефицит на предпазните консумативи, а камо ли функционирането на специализирани инфекциозни болници.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *