5249 четения

15 нови улици, кръгови кръстовища, нов мост над Янтра и паркинги предвижда кметът на Велико Търново

Даниел Панов със 140 страници отчет за девет години управление

 

ПРОСТРАНЕН ОТЧЕТ ОТ 140 СТРАНИЦИ ЗА ВСИЧКО СВЪРШЕНО ПРЕЗ ДЕВЕТТЕ ГОДИНИ, ОТКАКТО УПРАВЛЯВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, предостави на Общинския съвет и обществеността кметът Даниел Панов. Детайлната информация съдържа множество таблици, както и снимки на реализирани обекти и инициативи. Градоначалникът отговаря с конкретика на множеството си критици от опозицията, както и на хора в социалните мрежи, които задават множество въпроси и повдигат теми. Над 125 млн. лв. са реализирани в общината под формата на проекти, общински и държавни инициативи. Реализирани са 18 крупни проекта, като кметството вече има бюджет от почти 100 млн. лв., който очаква да надхвърли още тази година. Същевременно собствените приходи – най-вече от местни данъци, такси, услуги и имоти, надхвърлят 29 млн., което също е рекорд, а ръстът е с близо четири на сто спрямо миналата година, изтъква Панов. Пак по негови данни общинските дългове са стопени с повече от 50 хил. лв. и в момента просрочените задължения към контрагенти са за малко над 1,2 млн. лв.

 

ИЗЦЯЛО ОБНОВЕНИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДОСТИЖЕНИЯ

 

С модернизацията на училищата и детските градини е обновена голяма част от образователната инфраструктура. Предстоят основни ремонти в ОУ „Петко Р. Славейков“ във В. Търново и в ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево. Има готови проекти за реконструкция на физкултурни салони в училищата, за което ще има държавна програма. В напреднала фаза е и строителството на новата детска градина за 120 деца в кв. „Зона Б”. Тя ще бъде факт през есента на 2020 година и е първото изцяло ново детско заведение от 40 години насам. С разширяването на детска градина „Здравец“, за което също вече има средства, на практика ще имаме още една нова детска градина през следващата учебна година. Над 125 милиона лева – европейски, държавни и общински средства, бяха инвестирани в общината през последните четири години. Благодарение и на това Велико Търново се нареди сред проспериращите български градове и старопрестолнината вече е сред седемте водещи кметства у нас.

Обновяването на 38 улици и площади в Стария град, както и подмяната на водопроводите им, за което са похарчени повече от 12 млн. лв., също е сред най-важните постижения за кмета.

„Не бива да забравяме, че имаме една от най-модерните регионални системи за твърди битови отпадъци. Как изглеждаха улица „Магистрална” и Дъговият мост, общинският път към Дебелец преди четири години? Какво да кажем за квартал „Чолаковци“, който 40 години бе забравен, а сега почти цялата инфраструктура е обновена. Новите улици и пътни връзки в кварталите „Бузлуджа“, „Зона Б“ и „Картала“ също ще са от полза за десетки хиляди наши съграждани“, обобщава градоначалникът.

 

ОБНОВЯВАНЕ НА 13 КМ УЛИЦИ И ПЪТИЩА В ГРАДА СА ЗАЛОЖЕНИ ТАЗИ ГОДИНА

 

В програмата влизат няколко улици в кварталите „Света гора“ и „Асенов“, включително и две нови мостови съоръжения, обходният път край крепостта Царевец, улица „Опълченска“ и северният вход на града, ул. „Теодосий Търновски“ и източният вход на града. За всички тези обекти имаме одобрен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Част от средствата по тази програма са и за нов мост над Янтра под Балдуиновата кула.

Цялостна реконструкция ще претърпят и булевард „България“, кръстовищата до Летния театър и „Беляковско шосе“.

Вече е подписан и договорът с екипа на италианския архитект Клаудио Нарди, който спечели конкурса за конгресен център в Старото военно училище. Това е международен договор, който в момента е в процес на съгласуване. По програма „Региони в растеж“ обектът ще бъде финансиран с близо 10 млн. лв.

В БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА НИКОЙ ГРАД НЕ Е ПРЕДПРИЕМАЛ ТАКОВА МАЩАБНО СТРОИТЕЛСТВО НА ОБЩЕСТВЕНО ПРОСТРАНСТВО В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР, се подчертава в отчета.

Според кмета сме създали типов механизъм, така че цялото строителство да бъде изпълнено с частни капитали, включително и зоните за отдих, паркиране, спорт и развлечения. По този начин великотърновци няма да жертват бюджета на общината за реализирането на този амбициозен проект, като в същото време ще запазят контрола и собствеността.

„Вместо да се хвърлим да купим автобуси, да задръстим града с нови маршрутки, ние заложихме първо на обстойно проучване на транспортните навици и потребности. Вече се работи както по генералния план за организация на движението, така и по новата транспортна схема. В реализирането на проекта са предвидени всички съществуващи интелигентни системи за управление: дистанционен контрол на трафика, информация за движението и разписанието на автобусите, данни за свободните места на паркингите, а такива предстои да се изградят както в града, така и в буферните зони. Проектът включва и нова основна градска линия, обслужвана с електрически автобуси. Тя ще свързва новите буферни паркинги с централната част и Стария град. Двете зони за паркиране ще са в местността Френкхисар и в района на бившето Сержантско училище. Също по проекта е заложено изграждането на пешеходния надлез над улица „Магистрална“, за който почти всеки ден разговарям с хора от града и близките селища. Планираните инвестиции в транспортната мрежа не спират дотук. Разработваме специален маршрут до квартал „Варуша“ – вече проведохме тестове със специален малогабаритен електробус. Планираме изграждане на паркинги до църквата „Св. 40 мъченици“ и в района на Хуманитарна гимназия, като последният ще е многоетажен, обобщава в заключение градоначалникът.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

5 коментара за “15 нови улици, кръгови кръстовища, нов мост над Янтра и паркинги предвижда кметът на Велико Търново

 • 18.02.2020 в 12:53
  Permalink

  Как добре звучи всичко, ама … защо ми се струва, че бъдещите проекти ще си останат само на хартия . А къде отиде плавателната Янтра, пешеходния мост над нея, улуца „Крайбрежна“ , новия градски център, който не е само конгресния център нали ?????

  Отговор
 • 18.02.2020 в 14:22
  Permalink

  Мечтая Велико Търново да инвестира в кино индустрията, в красотата на региона, в туризма, а не във фабрики, които замърсяват и унищожават природата. Велико Търново трябва да инвестира в хубави хотели и добро обслужване и всичко само ще се нареди.

  Отговор
 • 18.02.2020 в 19:17
  Permalink

  Тези приказки ги слушам отдавна . Нищо не се прави. Улиците на Картала и надлезът на ул. Магистрална се правят от много години . Само приказки – не Ви вярвам.

  Отговор
 • 19.02.2020 в 12:28
  Permalink

  А улиците кога ще се измият? Особено в квартал Картала. Мият се избирателно главните улици само. Господин Панов каза че тази грешка ще си я коригира през този мандат. Явно предишните два мандата не се е движил в града за да види състоянието на улиците, на контейнерите и на общото състояние на тротоарите. До преди 6 години Велико Търново беше доста по спокоен и подреден град. Явно на управлението е приоритет застрояването на кварталите без да има ясен план за паркоместа на живущите.

  Отговор
 • 20.02.2020 в 10:46
  Permalink

  Дидо време е да се увеличат платната по ул.Магистрална между входа за Млякото и бензионстанции ОМВ. Излишна е тази постоянна тапа и бутане – става дума за 15-200 м, а движението ще се облекчи много спрямо инфарктните ситуации в момента!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *