Наша легенда по ракетомоделизъм мечтае за модел на самолета, минал под Стамболовия мост

Марин Георгиев е международен съдия с два световни рекорда

 

ТЪРНОВЕЦЪТ МАРИН ГЕОРГИЕВ Е ЖИВАТА ЛЕГЕНДА НА РАКЕТОМОДЕЛИЗМА У НАС. След няколко месеца той ще навърши 70 г. и по този повод приятел му е подарил макет на самолет, който той тепърва ще сглобява. Марин има една мечта – да направи копие на самолета, с който преди 88 г. Петко Попганчев е минал под Стамболовия мост.

Георгиев е републикански, балкански, европейски и световен шампион, има и два рекорда в различни класове – копия на действителни ракети, като единият е за ракета с парашут. За нашата среща идва с модели на „Пършинг 1“ и на „Литъл Джо“ – ракета носител за изпитание на капсулата от 80-те години на миналия век.

Известният международен съдия всъщност не знае точно колко копия на ракети е направил, но смята, че само радиоуправляемите са около 120 модела. Едно време, когато електрониката започнала да навлиза в този спорт, той е сред първите у нас, въвели клас първи. По образование Марин е електротехник, работил е в Интерхотела и във „ВиК Йовковци“. През 1975 г. ракетомоделизмът беше утвърден от Световната организация по аеронавтика като официален въздушен спорт.

„Тогава създадохме националния отбор, но аз вече не се състезавам. Сега съм само международен съдия в класа за копия на реалните модели, който всъщност е най-сложният. С ракетомоделизъм се занимавам, откакто се помня. Но искам да кажа нещо за моделизмите – за едни те са хоби, за други – спорт. По този вечен спор така и не можем да се разберем и до днес, но за мен това си е чист спорт. Ние сами си изработваме спортния уред и след това се състезаваме с него. Първо трябва да си избереш модел, после да го начертаеш и да го изработиш, след това идва реглаж – да го накараш да лети, при това твърде добре. И чак накрая идва състезанието, но там пък трябва да познаваш много добре метеорологията, защото трябва да пуснеш ракетата, когато въздухът тръгва нагоре“, споделя Марин Георгиев.

Наскоро го накарали насила да отиде до Сърбия на състезание и както вече не се състезава, ветеранът взел дори медал. Той тъжно констатира, че в Сърбия, а и не само там, децата състезатели и медалисти получават стипендии, но у нас това все още не е уредено по никакъв начин.

НЕСБЪДНАТИТЕ МЕЧТИ НА МАРИН СА ОСВЕН КОПИЕ НА САМОЛЕТА „ДАР -1 А” на прочутия авиатор Попганчев, също да направи и модели на първите руски и американски ракети и да ги изложи в сбирка. Най-голямата болка на търновеца пък е, че вече няма нито едно останало летище за този спорт. Почти всички по селата край В. Търново са засети с царевица или са купени за други цели. Марин Георгиев тъжно припомня, че в Поликраище са се правели най-големите състезания в България.

„Ако някой приеме моите мечти, ние от клуба можем да правим и атракции преди футболни мачове с пускане на безопасни ракети, нашият спорт може да бъде интересен за търновци и по време на празници. А най-прекрасното би било за един празник на града на 22 март самолетът на Попганчев отново да мине под Стамболовия мост. Аз съм готов да го направя, но трябва от страна на управата да има инициатива, разрешение и включване в програмата. Но ще ми трябва време, за този празник и да ми се обадят, няма да успея“, с усмивка казва още Марин Георгиев.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Наша легенда по ракетомоделизъм мечтае за модел на самолета, минал под Стамболовия мост

 • 19.02.2020 в 21:27
  Permalink

  Не познаваме своите велики хора, прославили България по света. Марин Георгиев е изключителен човек. Чудесна статия! Успех!

  Отговор
 • 21.02.2020 в 19:00
  Permalink

  Браво Марине . Напълно заслужено . И чудесна и вярна статия

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *