693 четения

Румънските железничари настояли пред БДЖ за директен влак до старата столица

Инвестират в ремонта на жп линията между Букурещ и Велико Търново заради наплива от туристи

 

НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ „ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА” ПОДГОТВЯ ГОЛЯМ РЕМОНТ НА ЖП УЧАСТЪКА РУСЕ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Идеята е да се пусне специален влак, който да свързва Букурещ със старата столица, за който настояват румънските железници CFR пред БДЖ. Двете държави се базират и на огромния пътникопоток и засиления интерес на северните ни съседи към местните възможности за туризъм, както и тези на нашенците към Румъния. Букурещ вече съобщи, че обявява процедура за модернизирането на 62-километровия жп участък Букурещ – Гюргево на обща стойност 196 млн. евро.

По всички статистики съседите ни от север са най-масовите туристи в болярския град и околността. Единственият им вариант в момента, за да стигнат до тук обаче, е първокласният път. България вече започна процедури за изграждане и на нов високоскоростен път от Русе до Велико Търново, който ще преминава в района на Момин сбор и ще излиза до Дебелец. Частна компания предложи междувременно и алтернативно по-бързо и евтино трасе като част от нова магистрала Дунав – Егея.

ИНВЕСТИЦИЯТА НА БДЖ ЗА ИНФРАСТРУКТУРАТА, КОЯТО ДА ПРИЕМА И ДИРЕКТНИ ВЛАКОВЕ ОТ БУКУРЕЩ КЪМ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЪЩО НЯМА ДА Е МАЛКА и по предварителни данни ще надхвърля 350 млн. лв. Ремонтите ще са тежки, заради което 120-километровият участък се разделя на лотове, така че да не се затруднява движението на влаковете. Жп линията Русе – Горна Оряховица отдавна има нужда от капитален ремонт, тъй като през последните три десетилетия там са правени само поддържащи и средни ремонти, поради което пък скоростта на влаковете е под проектната. След цялостния ремонт от Букурещ до Велико Търново трябва да се стига бързо и комфортно за по малко от три часа.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Румънските железничари настояли пред БДЖ за директен влак до старата столица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!