Румънските железничари настояли пред БДЖ за директен влак до старата столица

Инвестират в ремонта на жп линията между Букурещ и Велико Търново заради наплива от туристи

 

НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ „ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА” ПОДГОТВЯ ГОЛЯМ РЕМОНТ НА ЖП УЧАСТЪКА РУСЕ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Идеята е да се пусне специален влак, който да свързва Букурещ със старата столица, за който настояват румънските железници CFR пред БДЖ. Двете държави се базират и на огромния пътникопоток и засиления интерес на северните ни съседи към местните възможности за туризъм, както и тези на нашенците към Румъния. Букурещ вече съобщи, че обявява процедура за модернизирането на 62-километровия жп участък Букурещ – Гюргево на обща стойност 196 млн. евро.

По всички статистики съседите ни от север са най-масовите туристи в болярския град и околността. Единственият им вариант в момента, за да стигнат до тук обаче, е първокласният път. България вече започна процедури за изграждане и на нов високоскоростен път от Русе до Велико Търново, който ще преминава в района на Момин сбор и ще излиза до Дебелец. Частна компания предложи междувременно и алтернативно по-бързо и евтино трасе като част от нова магистрала Дунав – Егея.

ИНВЕСТИЦИЯТА НА БДЖ ЗА ИНФРАСТРУКТУРАТА, КОЯТО ДА ПРИЕМА И ДИРЕКТНИ ВЛАКОВЕ ОТ БУКУРЕЩ КЪМ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЪЩО НЯМА ДА Е МАЛКА и по предварителни данни ще надхвърля 350 млн. лв. Ремонтите ще са тежки, заради което 120-километровият участък се разделя на лотове, така че да не се затруднява движението на влаковете. Жп линията Русе – Горна Оряховица отдавна има нужда от капитален ремонт, тъй като през последните три десетилетия там са правени само поддържащи и средни ремонти, поради което пък скоростта на влаковете е под проектната. След цялостния ремонт от Букурещ до Велико Търново трябва да се стига бързо и комфортно за по малко от три часа.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Румънските железничари настояли пред БДЖ за директен влак до старата столица

  • 08.03.2022 в 19:49
    Permalink

    БРАВОО, Нека стане.. Румънците са ни така близки .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.