Сухиндол чака 1,2 млн. лв. за ремонт на улици, трябват и 7 млн. лв. за свлачището, откъснало пет села

ОДОБРЕНИЕ ЗА 1,2 МЛН. ЛВ. ЗА УЛИЦИ ЧАКА ОБЩИНА СУХИНДОЛ ПО ПРОГРАМАТА ЗА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ. Улиците са общо два километра и са една главна и три по-малки, каза кметът на общината инж. Пламен Чернев. И допълни, че иска успоредно с ремонта на улиците да бъде извършена и подмяна на водопровода. За целта той трябва да кандидатства пред МОСВ за средства, които да бъдат използвани именно за нови тръби.

Освен това подкрепяме искането на „ВиК Йовковци“ водата в язовир „Стамболийски“ да стане питейна. В момента от него вода черпят само вецовете, а ние пием вода от местни сондажи, които са пълни с нитрати заради старите тръби“, коментира още инж. Чернев. И допълва, че язовирът, който има 220 милиона кубически метра обем, би могъл да дава вода на пет общини. Трябва само да бъде изградена една пречиствателна станция. „Част от водопроводната инфраструктура е налична. Нужни са обаче поне 25 – 30 млн. лв. Но срещу това ще пием планинска вода. Част от големите замърсители на язовира вече не функционират. В язовира се появиха раци, което е категоричен знак, че водата е чиста“, казва още кметът на Сухиндол.

ПРОБЛЕМЕН ОСТАВА ОБАЧЕ СЕРИОЗНИЯТ ВЪПРОС С АКТИВНОТО 50-МЕТРОВО СВЛАЧИЩЕ, КОЕТО ОТКЪСНА ПЕТ СЕЛА ОТ ОБЩИНСКИЯ ЦЕНТЪР. Свлачището работи вече пет години и за него вече са нужни поне 7 млн. лв. „Всъщност земята пропадна за първи път още от 2005 г. и отново през 2015 г. Сега теренът е постоянно активен, променя се геометрията на свлачището и пътят между Сухиндол и Севлиево буквално може да падне“, коментира инж. Чернев. След това обясни, че когато са идвали геолози да изследват мястото, са установили, че теренът се движи, от подпочвените води и валежите става като гъба, разширява се, а през зимата замръзва.

Заради опасния път децата от Бяла река например, което е и най-голямото село в общината, пътуват по обиколен маршрут, за да отидат на училище и детска градина. „Обходният маршрут е с 10 км по-дълъг и минава през сериозно компрометирани участъци. Автобусите, а и останалите автомобили вървят покрай преливната стена на язовир „Стамболийски”, на която има поставена предпазна мрежа заради падащи камъни. Там има един мост, по който движението е ограничено от 10 години, но хората го ползват, защото нямат друг вариант“, казва инж. Пламен Чернев. И признава, че проблемът е с такава давност, защото пътят, който иначе свързва две общини и две области, е четвъртокласен. Ако беше трети клас, досега да са го оправили.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.