Тези плодове ни зареждат с неизчерпаема енергия

В ежедневието често може да се почувстваме уморени или отпаднали, като най-честата причина е неправилно или ненавременно хранене.

За наше щастие има много лесен начин да си набавим необходимата енергия, без да нарушаваме диетата си или да губим време в готвене. Плодовете, освен че съдържат витамини и други полезни хранителни вещества, са и перфектен източник на енергия.

Ето списък с 10-те най-енергизиращи плодове:

1. Банан

Бананите съдържат фруктова захар, която навлиза в кръвния поток по-бързо, отколкото при консумацията на другите плодове. Това ще ви накара да се почувствате сити и изпълнени с енергия много по-бързо, особено ако ви очакват усилени физически или умствени натоварвания. Освен това бананът предоставя на тялото и калий, който, от своя страна, намалява шансовете от мускулни травми и спомага за освобождаването на тялото от токсините през потта.

2. Портокал

Портокалите, както и повечето други цитрусови плодове, са пълни с витамин С, калий и фолиева киселина, които спомагат за постепенно освобождаване на енергията, което ще рече, че ще се чувствате енергични за по-дълго време.

3. Авокадо

Авокадото съдържа хранителни вещества, протеини и фибри, които могат да помогнат за поддържане на нивата на енергия през целия ден. То също съдържа здравословни мазнини, които правят мастноразтворимите хранителни вещества по-достъпни за организма.

4. Ябълки

Ябълките са друга вкусна опция, която може да даде на организма ви трайна енергия. Наред с фибри и хранителни вещества, те съдържат и антиоксиданти, наречени флавоноиди, които помагат в борбата срещу оксидативния стрес и възпалението в организма.

5. Ягоди

 

 

Ягодите са отличен източник на минерали, витамин С и фолиева киселина. Те също съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат на тялото да създаде енергия на клетъчно ниво.

6. Годжи Бери

Годжи Бери са малки червеникави плодове, съдържащи много хранителни вещества и антиоксиданти, и спомагат за забавяне на стареенето. Специфичните им антиоксиданти могат да допринесат за натрупване на повече енергия.

7. Тъмни горски плодове

Повечето горски плодове, включително боровинки, малини и къпини, могат да се превърнат в една енергийна бомба, когато тялото жадува нещо сладко. Тъмните горски плодове имат повече естествени антиоксиданти, отколкото светлите горски плодове, както и по-малко захар.

8. Диня

Дори лекото обезводняване може да ви остави без сили. Важно е да включите в хранителния си режим храни с високо съдържание на вода, като например диня. Тя е съставена от 90% вода, осигурява разнообразие от витамини, минерали и антиоксиданти и съдържа аминокиселината L-цитрулин, която може да помогне за намаляване на мускулните болки.

9. Папая

Папаята е друг възможен източник на стабилна доза енергия, а семената ѝ помагат за подорбяване на храносмилането. Папаята също подобрява имунитета и има противовъзпалителни ползи.

10. Манго

Мангото е сред най-полезните плодове, тъй като съдържа значителни количества с витамин В и С, калций, калий, цинк, фолиева киселина и протеини. И наред с приятния си вкус ще ви предостави и голяма доза енергия, която ще ви помогне да се справите и с най-тежкия ден.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.