2652 четения

Търновският проф. Пламен Кинов и немски корифей по ортопедия ще извършат иновативна операция за България

РЕВИЗИОННО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА ЩЕ ИЗВЪРШАТ ПРОФ. ПЛАМЕН КИНОВ И НЕМСКИЯТ МУ КОЛЕГА ПРОФ. ХАЙНЦ РЬОТИНГЕР, създател на нововъведения способ. Двамата ще реализират хирургичната интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ, която търновският медик ръководи. Топспециалистите ще демонстрират операцията на 21 февруари.

Методът е миниинвазивен, щадящ меките тъкани и неувреждащ мускулите. Ефектът от нововъведението на Рьотингер за пациентите е голям – травмата е по-малка, загуба на по-малко количество кръв, постоперативната болка е в пъти по-поносима, а периодът на възстановяване е много по-кратък.

СПОСОБЪТ, ПРЕДСТАВЕН ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ОРТОПЕДИЧНАТА СВЕТОВНА ОБЩНОСТ ПРЕЗ 2004 ГОДИНА, ПРЕДИЗВИКВА ОГРОМЕН ИНТЕРЕС и води до нови стандарти в артропластиката на тазобедрената става.

От две години проф. Кинов и проф. Рьотингер правят съвместни операции в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, в рамките на които се реализират и обучения на специализанти по дисциплината от катедрата в Мюнхен.

Търновският медик ежемесечно гостува в родния си град, където преглежда пациенти в бившата поликлиника и след това ги оперира в София.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *