210 четения

5 фактора, които рушат имунитета ви

Неправилно хранене, студени крака, недоспиване … Някои фактори, които рушат здравето и имунната защита, са познати, други ще ви изненадат.

Ето 5 признати врагове на имунната система, които изброяват немски лекари и се аргументират, защо е добре да ги избягваме, пише Focus.de.

Лошо хранене

Пържени картофи, чипс, шоколад в менюто – това означава, че организмът не получава достатъчно полезни вещества. Ново проучване на Бостънския университет сочи, че организмът реагира на висококалорийното хранене като на бактериална инфекция. И то предизвиква агресивна реакция на имунна система. Това от своя страна може да засили риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Студени крака

Има доказана връзка между студените крака и слабата имунна защита. Когато тялото регистрира, че краката се студени, включва в действие механизми за предпазване. За да не изстинат още повече, свива кръвоносните съдове. Това се отразява лошо на имунна система, защото кръвоснабдяването на всички лигавици се затруднява. А когато лигавиците на носа и гърлото са сухи, стават лесна мишена на вирусите, те по-лесно пробиват защита и влизат в организма.

Недостатъчно сън

Сънят е от първостепенно значение за добрия имунитет. Това е така, защото само по време на сън имунната система работи на пълни обороти и освобождава много вещества, които укрепват организма. Проучвания сочат, че хората, които системно не си доспиват, изработват по-малко антитела, които са основни „стражи“ на имунитета. А, за да устои на атаката на вирусите и бактериите, човек се нуждае от 8 часа сън всяка вечер.

Пушене

Известно е, че епителът на големите бранхи е покрит с реснички. При пушачите обаче те са увредени. Това е особено опасно, защото не изпълняват ролята си и не могат да предпазят белите дробове от проникването на агресори от външната среда.

Стрес

Появата на херпес, издава високо ниво на стрес. Друг сигнал е бавното зарастване на раните. Ако за кратко време сме подложени на стрес, това може да действа стимулиращо. Постоянният стрес обаче намалява съпротивата на организма и го прави уязвим от вируси, бактерии и гъбички. Затова е нужна почивка, релакс и периодично „зареждане“ на изтощените батерии на тялото.

Алкохол

Употребата на алкохол потиска съпротивителните сили на организма. Проучвания сочат, че алкохолът намалява активността на имунните клетки, които могат да се борят и вирусите на грипа.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!