180 четения

Армейска каска от Първата световна война защитава по-добре от съвременните

Френска каска от Първата световна война предпазва много по-добре от експлозии, отколкото каските, с които са снаряжени войниците от американската армия в наши дни, съобщи Франс прес.
Това установи проучване, проведено от инженери в биомедицината от университета Дюк в Северна Каролина, САЩ. Те стигнаха до извода, че съвременните военни каски не пазят мозъка от ударната вълна при експлозия така добре, както каските „Адриан“, използвани от френските войници по време на Първата световна война, съобщиха от университета.
Каските „Адриан“ започват да се използват във френската армия през 1915 г. Травмите на главата са водеща причина за загубата на живот по време на сражение. Френските каски „Адриан“ са с остър метален орнамент, който убивал силата на удара.
Инженерите сравнили каските на съвременната американската армия с три вида каски, използвани през Първата световна война – „Броуди“, използвана от британската армия и американските сили, германската „Щалхелм“ и френската „Адриан“.
Министерство на отбраната на САЩ съобщи неотдавна, че 109 американски военни са получили мозъчно сътресение при удара с ирански ракети по американска база в Ирак.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *