Фотографка снима благотворително деца с увреждания в старата столица

Целта на инициативата е закупуване на люлки, пригодени за малчугани с увреждания

 

ДА СЕ ПРОМЕНИ ОТНОШЕНИЕТО И НАГЛАСАТА НА ОБЩЕСТВОТО КЪМ ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ, Е КАУЗАТА, ЗАД КОЯТО ЗАСТАВА МАЯ МИХАЙЛОВА. Фотографката се включва в проекта „Различните деца на България“, иницииран от търновката Анна Йончева, представляващ своеобразно опълчване срещу липсата на толерантност към малчуганите със специални потребности. Идеята на кампанията е да бъдат заснети деца с увреждания и разказани техните истории. Фотосите пък след това се обявяват за продан и със събраните средства се предвижда закупуването на комбинирани люлки везни, пригодени за малчугани в инвалидни колички, които да се поставят в парковете за игра във възможно най-много български градове, включително и във Велико Търново. Първото такова съоръжение вече е монтирано в столицата, а инициативата бе подкрепена от хиляди хора, включително от Слави Трифонов.

Мая Михайлова от седмица е координатор на проекта за Велико Търново, тъй като Анна Йончева живее в София и няма възможност да пътува постоянно до родния си град. 32-годишната фотографка е от Габрово, но повече от пет години е жител на старата столица, където отглежда двете си деца. От шест години се занимава със снимане, а от една година вече го прави професионално.

СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛА НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТА „РАЗЛИЧНИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ“ И МОМЕНТАЛНО РЕШИЛА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ КАУЗАТА. Мотив за начало на акцията било неприятно преживяване на създателката й. Анна Йончева била свидетел на това как едно дете опитало да накара дъщеря й да не играе с момиче в инвалидна количка. Тогава решила, че може да снима „различните“ малчугани и да ги показва на околните, за да свикнат останалите с тяхното присъствие и да се научат да не ги игнорират. Първоначалната идея била чрез социалните мрежи да популяризира усмивките на тези деца, защото няма нищо по-нормално от това на площадка всички да играят заедно. След това обаче й хрумнало да направи всичко по силите си за закупуване на съоръжения, подходящи и за забавление на „различните“ деца.

„Грабна ме идеята на проекта, впечатлих се от желанието на Анна да промени възприятията на околните за малчуганите с увреждания. Тя реши да ми се довери и ми повери да поема инициативата за региона. Приканвам всички родители на деца със специални потребности да се свържат с мен, за да може да снимам децата им – безплатно, в удобно време и място за тях“, споделя Мая.

ФОТОГРАФКАТА СМЯТА, ЧЕ ПРОМЯНАТА В ОБЩЕСТВОТО МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ПЪРВО В СЕМЕЙСТВОТО, и призовава родителите да възпитават наследниците си в толерантност към децата с увреждания, защото липсата на разбиране превръща „различните“ в затворени, асоциални и самотни.

„Когато децата разберат проблемите на малчуганите с увреждания, ще прозрат, че няма нищо страшно и срамно в това да бъдеш приятел с такива деца. Когато нещо е непознато, го избягваме, но ако знаем повече – ние ставаме отворени към него. Ако до всеки от тях застане по един от нас, те ще бъдат щастливи да се почувстват приети и нормални, а не болни и страшни“, допълва Мая.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *