Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Изложба в центъра на В. Търново за 115 г. от създаването на „Ротари Интернешънъл”

С изложба от пана пред Факултета по изобразително изкуство Ротари клуб – Велико Търново, отбелязва 115 години от създаването на международното движение „Ротари Интернешънъл”. Паната проследяват цялата история на движението и постиженията на местните структури – Ротари клуб, Ротаракт и Интеракт. Началото е положено на 23 февруари 1905 г. в Чикаго от младия адвокат Пол Харис, който заедно с трима свои приятели сформира първия Ротари клуб и полага основата на първата в света организация с идеална цел.

Най-известното мото на Ротари е Service above Self – „За безкористна служба“, и правенето на добро по света се е превърнало в кауза на всички клубове. Днес Ротари е организация на бизнес и професионални лидери от 161 страни в целия свят с над 1,2 милиона членове в повече от 35 000 Ротари клуба.

Днес в България има 88 Ротари клуба с над 2000 ротарианци в почти всички големи градове. Клубът във Велико Търново е един от най-активните в страната, има 81-годишна история и създава един от първите сателитни Ротари клубове в България – „СК Павликени – Бяла черква”. Ротарианците в региона имат реализирани десетки проекти с изключително значение в различни сфери.

Специално обръщение към ротарианците разпространи и дистрикт гуверньорът на „Дистрикт 2482 – България” Митко Минев, който е първият великотърновец, заел високия пост.

„На 23 февруари ние, ротарианците, като хора на действието не само отбелязваме 115-ия рожден ден на нашата организация. Ние всички празнуваме началото на една идея, превърнала се в начин на мислене и действие. Идея, дала началото на много начинания за спасение на човешки съдби и човешки животи, дала възможност на много хора по света да сбъдват мечтите си“, допълва той.

Минев, който по професия е адвокат, цитира и латинската сентенция Beati pacifici – „Щастливи са установяващите мир“. Той припомня, че през февруари започва подготовка за следващата ротарианска година, а темата „Ротари отваря възможности“ продължава смислено посланието „Ротари свързва света“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *