142 четения

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: „На коя дата България ще почита своя велик син, не е от значение, важното е дали носим Апостола в сърцата си“

„НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, НЕ ПОЗНАВАМЕ ЛЕВСКИ. ДНЕС В ГРАДА НЯКОЛКО ЧОВЕКА МИ КАЗАХА „ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“. А ТОВА Е ТРАГИЧЕН ДЕН, НЕ Е ПРАЗНИК. Цитираме Левски като папагали, особено ние, политиците. Все повтаряме какъв европеец е бил Левски, едва ли не първият борец за Европейския съюз. А той казва: „Ние искаме да бъдем равни на другите европейски народи, но това зависи от нашите задружни сили“. Казва, че всички ще имат равни права – българи, турци, евреи и други, но под един общ закон. За съжаление, политиците в историята ни повече цитират това, което им е удобно. Преди 30 г. го изкарваха едва ли не социалист, който се е борил срещу душманите, изедниците и чорбаджиите, пропускайки факта, че 80% от членовете на неговите комитети са били заможни хора, местни чорбаджии, които са финансирали революцията“, каза вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който дойде в Националния военен университет „Васил Левски“, за да почете патрона на вуза и да говори пред курсантите за неговото героично дело.

Министър Каракачанов призна, че лично на него никак не му харесва това, че в учебните програми на децата се залагат какви ли не измишльотини, като модернизми и джендъризми, но великите хора, на които трябва да подражаваме, не се изучават пълноценно. „Вярно е, че Левски е велик българин. Това клише е точно, само дето така са го наричали още неговите съвременници. Не сме го измислили ние. Но докато не прочетем наистина Левски, много неща няма да знаем за него. За великия българин, който, още преди да тръгне за България на първата си обиколка, пише писмо до Хитов, от когото вероятно иска благословия или напътствие, и казва, че нищо не губим. Там казва: „Ако спечеля, печели цял народ, ако изгубя, губя само мене си“. Затова 18 февруари е саможертва, защото той много добре е знаел, че битката е неравна и няма шанс да бъде спечелена“, коментира още Красимир Каракачанов. И допълни, че на коя точно дата България ще почита своя велик българин не е от особено значение. От значение е това дали носим Апостола в сърцата си и имаме ли го за свой кумир. Защото, ако наистина го имаме за свой кумир, трябва да прочетем какво е написал и да знаем идеалите, които е изповядвал. „Той казва следното: „И ние, българите, искаме да живеем свободни в земите си в България, Тракия и Македония”, а сега някои казват, че трябва да направим компромис със Северна Македония, с Южна Македония. Левски не е правил компромиси, защо трябва да ги правим ние. Заради конюнктурата ли? Ако е така, значи не сме последователи на Левски“, заяви още военният министър.

Красимир Каракачанов коментира и нестихващия спор между тримата големи в момента – президент, премиер и главен прокурор, така: „От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи. Няма обаче в историята ни момент, когато нацията да е била разделена и да е спечелила. Пък било то и футболен мач. Какво има да се дели! Има разделение на властите и тогава всеки според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши. Така мисля аз. Всичко друго е емоция и тази емоция е лош знак“.

И една от последиците е липсата на донаборна армия, каквато все още нямаме заради липсата на политическа воля. „Вероятно ще чакаме пак Франция или Германия, или някой друг в Европа да го направи преди нас. Не е ли ясно, че некомплектоването на армията е проблем. Недокомплект имат всички професионални армии. Трябва ли да чакаме пак целият ЕС да се върне към наборната армия. Младите хора трябва да получат военна подготовка, защото нямаме резерв“, заяви военният министър и припомни, че последните войници, излезли от казармата през 2008 г., след още няколко години вече няма да са способни да изпълнят задълженията си, ако се наложи да защитават страната. Освен това армията е възпитателна институция. В армията младите хора научават понятия като ред, дисциплина, уважение към висшестоящия, към закона, към устава. На улицата остават под влиянието на търговците на наркотици, пропагандата на всякакви разложителни теории и после искаме тези хора да бъдат съвестни граждани. И питаме защо част от населението, което няма образование, няма и трудови навици. Ами няма да има, заяви министър Каракачанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *