6098 четения

Лют скандал в земеделската кооперация в Полски Тръмбеш за стопиране на сделка за 100 000 лв.

Контролният съвет дава председателката Пенка Иванова на прокурор за разпродажба на имоти на безценица

 

КОНТРОЛНИЯТ СЪВЕТ НА ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И УСЛУГИ „ЗЕМЯ – ТРЪМБЕШ“ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ДАВА ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА Пенка Иванова на прокурор за разпродажба на имущество на безценица. Освен това лютата битка в момента е за стопиране на продажба на хранителен магазин в центъра на града за 100 000 лева без решение на Общо събрание и без съгласие на Контролния съвет, чиято функция е да реагира при нещо нередно и съмнително. Членовете на този съвет разпращат писма до шестимата нотариуси във Велико Търново въпросната сделка за продажба на магазина да не бъде изповядана заради сигнали за злоупотреба с власт, алармираха вчера в редакцията Красимира Цачева, Ивайло Иванов от КС и Елена Петкова, която е член-кооператор.

СПОРЕД ТЯХ НЕ МОЖЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ СИСТЕМНО ДА СЕ РАЗПРОДАВА ИМУЩЕСТВО, А ПРИ ОТЧЕТИТЕ НА КООПЕРАЦИЯТА тя да продължава да тъне в дългове. За 2018 г. загубата на „Земя – Тръмбеш” е 146 870 лева. На 14 февруари Контролният съвет праща официално писмо до председателя на УС и председател на кооперацията Пенка Иванова. В него се казва, че има груби нарушения на Закона за кооперациите и устава при вземане на решение за продажба на магазина няколко дни по-рано, които трябва да бъдат отменени. В противен случай ще бъде уведомена Окръжна прокуратура. Контролният съвет настоява за общо събрание за продажбата, на което да присъстват една трета от член-кооператорите, и събранието трябва бъде проведено до края на февруари. Управителният съвет сам не може да взема решения за разпореждане с недвижими имоти на кооперацията и права върху тях без решение на общото събрание и това е нарушение на устава, посочи Ивайло Иванов.

НЕЗАВИСИМО ОТ ГНЕВА НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ ВЪПРОСНИЯТ ГОЛЯМ И ДЕЙСТВАЩ ХРАНИТЕЛЕН МАГАЗИН В ПАРТЕРНИЯ ЕТАЖ НА СГРАДАТА НА КООПЕРАЦИЯТА в Полски Тръмбеш е почти продаден. За сделката е сключен предварителен договор, а кандидат-купувачът и сегашен наемател е превел 100 000 лева в банка. УС е предложил продажбата на магазина за 900 лв. на 1 кв. м без ДДС, но не по-малко от пазарната цена на един квадрат, направена от лицензиран оценител. Въпросният лицензиран оценител от В. Търново отива в Полски Тръмбеш обаче днес, 19 февруари. Това потвърди председателката Пенка Иванова, която знае за становището на Контролния съвет и за това, че ще я дават на прокурор.

„Четири години поред ни би градушка и сме взели кредити от банка за над 230 000 лева. Преди три години заложихме комбайна си за 90 000 лева. Той е „Вектор“ и купен през 2008 г. По решение на Общото събрание можем да продаваме имоти, имаме протоколи за това. Сега имаме анекс с банката и трябва да върнем 92 000 лв. скоро. Това ни притисна да продадем магазина и с парите да се разплатим с банката, да платя рента на останалите хора и да купя семена и торове. Аз искам да запазя кооперацията, не искам да я фалирам, и обвиненията са нереални”, заяви Пенка Иванова. Тя работи в тази кооперация от 1992 г. и е председател неизменно от 2007 г. Подчерта още, че идеята на УС е да се чистят кредитите към банки, за да не влезе съдебен изпълнител да разпродава имущество за невърнати заеми.

От Контролния съвет са на друго мнение. През 2016 г. сгради и земя в стопанския двор били продадени на фирма за 40 000 лева и по данъчна оценка без оценител, сочи нотариалният акт. В годините след това били разпродадени ниви за десетки хиляди левове. От 9000 дка сега кооперацията има 3300 дка. Били продадени близо 30 тона стари бракувани машини за скрап за над 8000 лева. Въпреки това кооперацията продължавала да тъне в кредити, казват още от Контролния съвет и искат спешна прокурорска намеса, стопиране на сделката за магазина и разваляне на продажбата на стопанския двор.

Казват, че ако магазинът като най-голям имот, който носи на месец по над 1000 лева от наем, трябва да се продава, това трябва да стане със събиране и на други оферти от кандидат-купувачи. Странното е, че в устава на кооперацията търгова процедура няма, но пък има разписано събиране на оферти при сделки. Освен това отдавна е отпаднало и изискването първо да се предлага имот на наемател. Дали нотариусите във В. Търново ще реагират на писмата да не изповядват сделката и прокуратурата ще се намеси в този конфликт, засега може само да се гадае…

Нели СУКОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *