4175 четения

Майка се зарази с морбили от детето си в Горна Оряховица

СЛУЧАЯТ НА ВТОРИ ИНФЕКТИРАН С МОРБИЛИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА 2020 ГОДИНА КАСАЕ МАЙКАТА НА ДЕТЕТО, което лекарите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ успешно излекуваха наскоро. Оказва се, че малчуганът на година и осем месеца е заразил жената, която е хоспитализирана в Перник.

Семейството пребивавало известно време в миньорския град и хлапето било в контакт с болни от шарката. Тъй като то не е ваксинирано, веднага проявили симптомите на болестта и след завръщането в Горна Оряховица е прието е общинската болница. Две седмици е лекувано в отделението по инфекциозни болести заради вируса и усложнена пневмония. Било в много тежко състояние с висока температура, кашлица, с катарални промени в устната лигавица, обрив, конюнктивит и оток на клепачите, отпаднало и интоксикирано.

След като оздравявало семейството отново заминало за Перник и там майката проявила симптомите на болестта. Взетите й кръвни проби дали положителен резултат след изследване в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Жената има още няколко деца, които обаче са имунизирани срещу морбили.

Медиците припомнят, че заболяването е изключително заразно и без изграден имунитет вероятността за инфектиране при контакт с болен е над 90 процента. Източник на вируса е човек, който отделя зараза със секретите при кашляне и кихане. Входна врата са лигавиците на горните дихателни пътища и конюнктивите, където първо попада вирусът и се размножава, след което попада в кръвта и достига лимфните възли, където отново се размножава, след което отново попада в кръвта и достига прицелните органи –  кожа, бял дроб и черва.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!