Продадоха за 135 хил. лв. Чамуровата къща в Арбанаси заради дълг към държавата

ТЕРИТОРИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ НА НАП ПРОДАДЕ ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ КЪЩИ В РЕГИОНА НА ТЪРГ ЗА 135 ХИЛ. ЛВ., след като последните й собственици бяха натрупали солидни задължения, информираха от ведомството. Сградата е паметник на културата и е принадлежала на един от няколкото рода Чамурови, смятана е за една от най-известните, информира краеведът Катя Буланова. „Чамур означава на турски човек, който обработва глина. През време на турското робство малцина са имали възможност да използват вар, за да строят, и за това е била нужна обработката на глина за зидане“, разказа тя и допълни, че други две Чамурови къщи, собственост на местни родове, са се намирали на мястото на сегашния Арбанашки хан. „Борба“ съобщи за предстоящата продажба още преди две седмици.

По официални научни изследвания намиращата се в центъра на Арбанаси Чамурова къща е строена през XIII век. Смятана е за една от най-богато украсените, като навсякъде из нея има уникални фрески. Сградата е паметник на културата, но бившите й собственици закъсват пред държавата, за да се стигне до публична продан. Имотът се намира на ул. “Братя Чамурови“ N 4. Към него има и двор, който е повече от декар. Според изследвачи къщата е пристроявана и основно ремонтирана около 1800 г., но са запазени доста от елементите и фреските още от времето, когато е била строена.

ОЩЕ ПРИ ПОСТРОЯВАНЕТО СИ ПРЕЗ XIII ВЕК Е ВДИГНАТА НА ДВА ЕТАЖА – ПЪРВИЯ ОТ КАМЪК, А ВТОРИЯ ДЪРВЕН, сочи научното й описание, което откриваме в Регионалната библиотека. Има същото разпределение на стаите на втория етаж, както е във всички арбанашки къщи.

Според изследвачите на тази уникална архитектура в Чамуровата къща се виждат и трите периода в развитието на арбанашките къщи. А строителните периоди се различават по фугите в стената и по техниката и конструкцията на каменния зид.

Много вероятно е в началото сградата да е имала закрит чардак и ниша под откритото стълбище, както и открито подчардачно пространство, което е голяма рядкост за времето си. Тази къща обаче е впечатлявала някога и с украсите си – на тавана в една от стаите е имало греда, украсена с декоративни мотиви, които се срещат в Бранковненеаската църква в румънския град Дойчеши. Датировката на мотивите е към 1706 г. Върху друга греда от тавана има украса, която много е напомняла украсата на таванска греда в една къща в Краков, Полша, датирана от 1600 г. Украсен е бил и гърбът на една от вратите на къщата и техниката и мотивите на тази украса наподобяват мотив и техника в украсата от края на XVII и XVIII век.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *