8785 четения

Двама търновци са под наблюдение за коронавирус

Здравното министерство откри горещ телефон за въпроси, свързани със заболяването

 

ДВАМА ДУШИ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА, КОИТО СА ПЪТУВАЛИ ДО КИТАЙ, СА ПОСТАВЕНИ ПОД ДОМАШНО НАБЛЮДЕНИЕ за поява на симптомите на коронавируса. Информацията беше потвърдена от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Пациентите са се съобразили с препоръката на здравното министерство да уведомят личния си лекар, в случай че са пребивавали в периода на епидемията в азиатската страна. Болярите не са проявили характерните за болестта симптоми – висока температура, треска, задух, кашлица. Въпреки това двамата са поставени за 14 дни под домашно наблюдение.

Според Световната здравна организация инкубационният период на коронавируса варира между два и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

ВСЕКИ, КОЙТО ИМА ЗАПИТВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТТА, МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ ПРОФЕСИОНАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ НА ТЕЛЕФОН 02 807 87 57. Това е горещата линия, която здравното министерство разкри за улеснение на гражданите, които се нуждаят от информация по темата. На обажданията отговаря лекар епидемиолог от понеделник до петък в рамките на работното време от 8:30 до 17.00 часа.

Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на хора и организации относно опасния вирус. Дежурният медик е на разположение да обяснява какви са симптомите, диагностиката и превенцията на болестта. Той дава съвети за безопасност при работа със стоки, пристигащи от Китай, пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!