131 четения

Котките си знаят името, въпреки че се преструват, че не ви разбират

Дали котките ни разбират, когато се опитваме да им кажем нещо? Или просто не им пука? Японски изследователи се опитват да отговорят на тези въпроси.

Ако дадено животно разбира една-единствена дума от човешката реч, то това със сигурност е неговото име. Ето защо Ацуко Кайто от Sophia University в Токио решава да провери способността на котките да различават имената си от останалите съществителни в езика. Съществуват множество проучвания за това колко добре ни разбират кучетата и дали откликват на специфични думи (или само на интонацията на гласа ни). Когато става дума за котки, въпросът остава слабо проучен.

Кайто и колегите му наблюдават реакцията на котките, когато чуват собствените си имена, думи със сходна дължина или имената на други котки в района. Според тях по-голямата част от животните са достатъчно умни, че да разбират за какво става дума – те движат ушите и главите си, когато чуят собствените си имена много повече, отколкото в останалите случаи. Опашките им обаче остават безучастни. Още по-малкото – никоя от котките не откликва с глас. При малък брой животни тези реакции се провокират и от гласове, различни от този на собственика им.

Много от котките обаче отговарят както на своите имена, така и на тези животинки, с които живеят заедно.

Учените заключват, че котките са „умерено чувствителни към емоциите на своя собственик“. Освен това те различават гласа на своите стопани от този на непознат човек (както вече е доказано).

Накратко – следващия път, когато викнете котката си и тя не откликне, можете да сте спокойни. Знае си името, просто се преструва, че не ви разбира.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!