НАП – В. Търново, счупи рекорд – събра 1,25 млрд. за държавната хазна

Минаваме на електронни данъчни декларации

 

ТЕРИТОРИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ НА НАП ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪБРА 1,25 МЛРД. ЛВ. ЗА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, А ОТ ТАЗИ ГОДИНА МИНАВАМЕ НА ЕЛЕКТРОННИ ДАНЪЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ. Приходите са за изминалата година и надвишават плануваното с близо 50 млн. лв., съобщи директорът на агенцията Ивайло Здравков. По този начин приходната администрация в болярския град счупи миналогодишния си рекорд, когато също събра малко над милиард. В местната дирекция вече са структурирани два спецекипа за електронни ревизии. Благодарение на тях допълнително са събрани над 1,7 млн. лв. Засечени са и 37 електронни портала, които са продавали различни стоки и са обложени с над 3 млн. лв., уточни Здравков. Ръководената от него дирекция има и 15 на сто ръст при събирането на просрочени задължения за държавния бюджет. „За настоящата година имаме увеличен план за приходите и се надяваме да го преизпълним и да съберем над 1,33 млрд. лв. за хазната на България“, коментира шефът на НАП.

Заместникът му Петко Николов подчерта, че от тази година минаваме на електронни данъчни декларации. Вече няма да е необходимо да попълваме хартиени формуляри и да ги носим лично или да ги пращаме по пощата, защото в портала на НАП чрез ПИК (персонален идентификационен код, който се издава безплатно) данните в декларацията ни се генерират автоматично и за всеки остава само да ги свери и изпрати. Всяка фирма е задължена до 28 февруари да предостави на приходната агенция детайлна справка за платените осигуровки и възнаграждения на всеки нает. Самите декларации за получените доходи от физическите лица се декларират до 31 март, а за физическите срокът е 30 април. В случай че е нужна корекция, това може да стане до края на септември с коригираща декларация. Новост е и безплатното издължаване чрез виртуалния ПОС терминал в сайта на НАП. За използването както на него, така и на устройствата в офисите на приходната администрация, не се начисляват такси.

С. МАРИНОВ

Сн. авторът

2 коментара за “НАП – В. Търново, счупи рекорд – събра 1,25 млрд. за държавната хазна

 • 19.02.2020 в 13:34
  Permalink

  Интересно, защо не се споменава колко млн. BGN са признати като “несъбираеми“ данъчни и осигурителни задължения ???

  Отговор
 • 19.02.2020 в 14:32
  Permalink

  НАП Търново изобщо не работят за хората, подаваш сигнали за черна каса на големи складове и после собственика на склад те заплашват, демек изтича информация.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *