Велико Търново с нова програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета

От Общината канят граждани и институции на обществено обсъждане за мерките по отношение на животните

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОРГАНИЗИРА РАЗШИРЕНА РАБОТНА СРЕЩА ПО ТЕМАТА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИ КУЧЕТА. Дискусията е за граждани, институции и неправителствени организации и ще се проведе днес, 20 февруари, от 10:00 ч. Мястото на срещата е Нова зала, етаж 3 на Общината.

Във връзка с изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и според разпоредбите на Закона за защита на животните Великотърновският общински съвет предстои да приеме актуализация на Общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, както и план за действие към нея. По време на работната среща граждани, институции и всички заинтересовани страни ще могат да представят своите становища относно проекта на Общинската програма за овладяване на безстопанствените кучета за периода 2020 – 2024 г.

Ще бъдат обсъдени и възможностите за съдействие между структурите на Областна дирекция на МВР, Областна дирекция за безопасност на храните, Районна прокуратура, неправителствените организации и гражданите.

ИЗЛАВЯНЕ, ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ, КАСТРАЦИЯ И ПОВТОРНО ПУСКАНЕ НА СЪЩОТО МЯСТО НА ЖИВОТНИТЕ ПРЕДВИЖДА ПРОГРАМАТА. Освен това четириногите ще бъдат чипирани, за да се следи развитието им. Третирането им пък ще се прави в общинския приют край Буковец. Само доказано агресивните животни ще бъдат принудително умъртвявани. На евтаназия се подлагат и неизличимо болните. От кметството обещават и безплатна кастрация за всички, които притежават дворни кучета.

От Община Велико Търново ще дават възможност и на граждани, които желаят да се грижат за улични песове, да го правят безпрепятствено. За целта обаче те трябва да попълнят специална декларация, че ще полагат грижи, включително ще им изготвят паспорти, а на всеки три месеца са длъжни и да ги обезпаразитяват, сочи новата програма. Старата столица е един от малкото градове у нас, които финансираха собствен приют за кучета, в който животните се приемат след излавянето им от улицата и се обработват, за да бъдат безопасни за околните.

С. МАРИНОВ

3 thoughts on “Велико Търново с нова програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета

 • 20.02.2020 в 12:51
  Permalink

  Единственото действащо решение е:

  1) залавяне и оставяне в приют
  2) изчакване 1-2 седмици евентуално да ги потърси някой (собственик)
  3) умъртвяване / приспиване

  Това се прави във всички нормални държави. Само ние тук и други като Русия умишлено поддържат бездомни кучета за да създават напрежение.

  Отговор
 • 20.02.2020 в 17:16
  Permalink

  В резултат на функционирането на приюта районът между Щемшево, Буковец ,Пушево и Леденик се напълни с безстопанствени кучета.

  Отговор
 • 20.02.2020 в 21:47
  Permalink

  В последната година не срещам много безстопанствени кучета. Затова се учудих, когато преди седмица видях две доста едри и без маркер в района на Пазара и на Картала.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *