245 четения

Зам.-министър Чавдар Маринов: „12% от птицепроизводството у нас е във Великотърновски регион, евентуално огнище на птичи грип би било пагубно”

50 процента ръст бележат зеленчукопроизводството и овощарството в региона през последните години

 

ДВОЙНО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ИНДУСТРИАЛНИТЕ ФЕРМИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПТИЦИ В РЕГИОНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ И КЪМ МОМЕНТА техният дял заема 12% от птицевъдството у нас. Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, който в сряда присъства на среща с фермери в Областната аграрна дирекция във Велико Търново. По думите му в момента Агенцията по безопасност на храните прави обстоен анализ на епизоотичната обстановка в страната във връзка с разпространението на болестта птичи грип. Поводът е, че в понеделник бе констатирано първото огнище за 2020 година на вируса във ферма за патици край Раковски, където всички пернати в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Евентуално огнище на инфекцията в областта може да доведе до унищожаване на сектора и фалита на местните птицепроизводители.

ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ЕПИЗООТИЧНИТЕ СИТУАЦИИ ОТПРАВИ ПРЕДПИСАНИЯ ДО ВСИЧКИ ПТИЦЕВЪДИ В РЕГИОНА, според които отглеждането на пернати трябва да става в затворени и закрити помещения с цел ограничаване на контакт с други птици.

„НА ТОЗИ ЕТАП ПО-СКОРО НЯМА ОПАСНОСТ ДА СЕ НАЛОЖИ УМЪРТВЯВАНЕТО НА ДОМАШНИ ПТИЦИ, но по-добре да изчакаме анализа на Агенцията по безопасност на храните, за да видим какви са щетите на болестта. Трябва компетентният орган да се произнесе и тогава ще предприемем необходимото“, коментира Маринов.

Зам.-министърът информира още, че в периода 2014 – 2019 г. е регистриран и 50-процентов ръст при зеленчукопроизводството и овощарството в областта и в края на миналата година овощните насаждения вече са 4000 хектара.

Той подчерта, че регионът е сред лидерите у нас по усвояване на средства в сферата на земеделието. Според него все още няма яснота каква ще е финансовата рамка на новата селскостопанска политика на държавата. Приоритетни обаче ще са секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, тъй като те са най-уязвимите отрасли. Подчерта, че Министерството на земеделието ще се бори за осигуряване на обвързаното подпомагане и не само за запазване на нивата му, а и за повишаването им. В момента то е 13+2%, а ще се настоява за 18+2% за протеиновите култури. По този начин ще може да се гарантират доходите на земеделските производители, които с оглед на отпадането на преходната национална помощ е възможно да изпаднат във финансов риск. Зам.-министърът допълни още, че вече няма заплаха от компрометиране на реколтата от есенници.

„Преди две седмици бяхме притеснени за зърнените култури заради липсата на валежи и мислехме да стартираме с ежегодния мониторинг по-рано от обичайното. За щастие, настъпиха благоприятни климатични условия, което осигури влага в почвата, и сега нямаме такива тревоги. Реколтата е добра, надяваме се, че ще е като миналогодишната“, прогнозира Маринов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!