Започват големите дискусии дали центърът на В. Търново да се затвори, а „Н. Габровски“ и „България“ да станат еднопосочни

Проектът на нов Генерален план за организация на движението в града влиза на експертни обсъждания, гражданите също ще дават мнения

 

ОТ ТАЗИ СЕДМИЦА ЗАПОЧВАТ ГОЛЕМИТЕ ДИСКУСИИ ЗА ЦЯЛОСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Един от най-сложните казуси е дали да бъде затворена за движение главната улица „Васил Левски“, а трафикът да се пренасочи по улиците „Бачо Киро“, „Седми юли“ и „Христо Ботев“, като преди това бъде забранено спирането по тези отсечки, за да се разширят. Така ще се разтовари движението от централната част, където ежедневно стават задръствания. Другият дискусионен момент е да бъде оформен своеобразен ринг в широкия център, като ул. „България“ се направи еднопосочна до пресечката й с ул. „Ниш“, а паралелната й ул. „Никола Габровски“ – от района на болницата до пазара. Предварителният проект на нов Генерален план за организация на движението на Велико Търново вече е готов и влиза на експертни обсъждания, информираха от кметството.

Изготвянето на стратегическия документ е възложено от кмета на старопрестолния град Даниел Панов на проектантите от Института по транспортно строителство и инфраструктура.

Проведено бе и обществено обсъждане, по време на което великотърновци очертаха своите виждания и предложиха организацията на трафика да подпомага развитието на градския и алтернативния транспорт – велосипеди и пешеходно движение.

Работата на проектантите е съобразена с динамичната среда и влиянието, което ще имат върху трафика строителството на автомагистрала „Хемус“ и на бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, на Северния пътен възел, оформянето на нова индустриална зона в посока с. Момин сбор, реализацията на проекта за интегриран градски транспорт и др.

Неотдавна се състоя и първото обществено обсъждане на плана, както и онлайн допитване сред близо 2000 души.

Две нови кръстовища започва да прави всеки момент Община Велико Търново. Те са на Южния пътен възел и на „Беляковско шосе“.

Сред основните приоритети тогава хората посочиха развитието на градския транспорт, обхващането на индустриалните райони, зоните за спорт и отдих, като парк „Света гора“, обособяването на общи пресечни точки – хъбове, където да се правят лесни връзки между градски и крайградски линии. Преобладаващи бяха и мненията за обособяване на велоалеи в новата част на града.

Проектантите д-р инж. Христо Грозданов и Кирил Станчев коментираха, че пешеходното движение също е заложено в концепцията. Вече се работи по симулации на различни варианти, които ще бъдат представени при завършването на предварителния проект заедно с останалите набелязани мерки – промяна на посоките на движение на определени улици и системи от улици, на зони за паркиране, реорганизация на кръстовища, обстоен анализ на ефективността на настоящите маршрути на градския транспорт.

Към момента екипът, правил проекта за план, е извършил детайлно наблюдение на 15 ключови кръстовища в града – както на най-натоварените, така и тези с най-голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия. Обхванати са и пресечките, за които се очаква увеличаване на експлоатацията през следващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие, както в пиковите моменти, така и при условия на нормален трафик. Заснемането ясно показва как се образуват колоните от превозни средства, в какви посоки се разпределят. Направени бяха и специални наблюдения с дронове на най-натоварените пресечни точки. Технологията се използва за пръв път и освен данните за трафика софтуерът изчислява и рисковете от възникване на пътнотранспортни произшествия.

Стратегическият документ е с много голяма важност и значение за градоустройственото развитие на старопрестолния град, затова всяко от предложените от изпълнителите решения ще бъде детайлно анализирано.

Той вече е разгледан от Комисията за организация на движението, транспорта и паркирането в Община Велико Търново, която заседава в разширен състав. Предстои същото да стори и Експертният съвет по устройство на територията.

ПРЕДВАРИТЕЛНИЯТ ВАРИАНТ НА РАЗРАБОТКАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕН ЗА СТАНОВИЩА НА НАД 20 ИНСТИТУЦИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И СДРУЖЕНИЯ, чиито компетенции и дейност са свързани с организацията на движение. Сред тях са Районно управление на полицията, сектор „Пътна полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областното пътно управление, регионалната структура на Агенция „Автомобилна администрация“, Регионалното управление по образованието, Камарата на архитектите, превозвачи, НПО и др. С предварителния проект ще бъдат запознати и ресорните комисии към Великотърновския общински съвет.

ГЕНЕРАЛНИЯТ ПЛАН ЗА ДВИЖЕНИЕ, ЗА ЧИЯТО РАЗРАБОТКА СА ПЛАТЕНИ 60 ХИЛ. ЛВ., ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАН И НА САЙТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО в рамките на седмицата, а гражданите ще могат да дадат своите мнения.

До края на март е срокът за становища и предложения от заинтересованите страни. В началото на април проектът и всички становища ще бъдат разгледани отново от Комисията за организация на движението, транспорта и паркирането, както и от Експертния съвет за устройство на територията. След това цялата документация ще бъде внесена за разглеждане по същество от комисиите на Общинския съвет и от местния парламент на сесия.

Общинският съвет е органът, който ще има правомощието да определи в какви насоки да бъде преработен, изменен или допълнен предварителният проект, след което в тримесечен срок ще се пристъпи към изработване на окончателен вариант.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 коментара за “Започват големите дискусии дали центърът на В. Търново да се затвори, а „Н. Габровски“ и „България“ да станат еднопосочни

 • 20.02.2020 в 8:47
  Permalink

  Тия малоумни управници първо презастроиха града.
  Няма ни зелени площи ни парко-места.
  А сега ще умуват как да оправят това.
  НЯМА ОПРАВИЯ ВЕЧЕ !

  Отговор
 • 20.02.2020 в 11:33
  Permalink

  Пародиите в този град нямат край…. Вместо да се улеснява и подобрява живота на хората, виждаме как стремглаво се стремят общинарите ни да правят точно обратното, не ми е ясно- кмета, общинските съветници и цялата тази ръководна паплач, аджаба не живеят ли и те в този град, не се ли сблъскват ежедневно с всичките проблеми на града ??? Идете на запад, вижте как са го направили хората в подобен тип градове и как стават нещата като цяло, а не само да хвърляте някакви луди пари за някакви безумни проекти постоянно !!!

  Отговор
 • 20.02.2020 в 13:34
  Permalink

  НЕ ПРАВЕТЕ НЕДОМИСЛЕНИ НЕЩА ! САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ПРЕНАСОЧВАНЕТО НА ДВИЖЕНИЕТО ПРИ ЗАТВАРЯНЕТО НА ЦЕНТЪРА ??? ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ! А, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ОПТИМИЗИРАНЕ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ – ДА ! Ако има излишни пари за усвояване, това е друго ?!

  Отговор
 • 20.02.2020 в 14:33
  Permalink

  Най-накрая хубав план. Ще си караме колелетата…. Направо всички коли под Euro 5 , да минава един шредер и за метал… Искам да видя как всичките нещастници в този град, ще се сетят , че могат да си ползват и краката.

  Отговор
 • 20.02.2020 в 14:51
  Permalink

  Някой по-горе писа за презастрояването – вярно е. И е вярно, че сега оправия нЕма. Еднопосочни Габровски и Д.Иванов ще доведе до километри празно каране из града, защото „колелото“ е твърде голямо, а Славянска и Баба Мота са отвово между Габровски и Д.Иванов. Вътрекварталните улички са малки и натъпкани с коли. Разширяване на платените зони вероятно ще предизвика партизанско движение в града. Сега избутаните от платените паркинги коли задръстват широкия център – пример – продавачите на Пазара , а клиенти паркират по Стадиона. Кръгово на Беляковско шосе е по-скоро пожелание, отколкото възможност. Хъбове-мъбове и подобни алабализми за замазване на очите са ясни – знае се предварително, че няма да проработи, но се бута идеята напред с надежда да е работеща. Просто е – мислете за хората, не за общинските дружества и авторитета на тоя или оня архитект.

  Отговор
 • 20.02.2020 в 16:45
  Permalink

  Има смисъл да станат двете улици (това булеварди не може да са) еднопосочни (по България нагоре, Габровски към пазара) с обособена допълнително велоалея. Нека първо обаче да почнем да контролираме скоростта от 40 км/ч и по двете, че местните и гастролиращи джигитчета избиха де-що народ има по пешеходните пътеки?

  Отговор
 • 20.02.2020 в 19:49
  Permalink

  И като затворят Васил Левски каква полза? А Старата част пак ще е като обходен маршрут Търново – Горна! Тъпкано с коли и уикендите!

  Отговор
 • 20.02.2020 в 19:49
  Permalink

  Значи, за да отида от Пионерския дом до Метро, трябва да сляза на пазара, а от там по Габровски, Ниш и т.н. Тия луди ли са????

  Отговор
 • 20.02.2020 в 21:42
  Permalink

  Не пипайте „България“ и „Габровски“! Разчистете ги и осигурете проходимост на влизане и излизане! Това са основните артерии на града! На „Беляковско шосе“ има елегантно решение – трябва западното обратно ухо да се изтегли 50 м. на запад от сегашното си положение, а старото да се затвори. Същото трябва да стане и с източното /долното/ ухо – трябва да се измести поне 50 метра надолу, старото при тотото да се затвори и такситата да се махат от там. Да се оформят три ленти – за идващите от Краков към центъра, за директното София-Център и за завиващите към КАТ. Единствения конфликт ще е за завиващите от Краков към КАТ, както и от КАТ към Краков. Това се спасява с тунел, но няма кой да го направи. Паркиращите и задръстващи коли могат да се скрият в елегантни асансьорни подземни паркинги…. но пак, пари нема! Общината трябва да принуди всички собственици на гаражи да ги използват, а не колите им да стоят по улиците. А гаражите да са складове ии магазинчета.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *