101 четения

Жена роди дете благодарение на използването на нова технология, свързана с вземане на неузрели яйцеклетки и замразяването им

Тридесет и четири годишна французойка, която не успяваше да забременее след лечение срещу рак на гърдата, роди дете благодарение използването на нова технология, свързана с вземане на неузрели нейни яйцеклетки и замразяването им, предаде Франс прес.
„Успешното прилагане на метода е голяма крачка напред в областта на съхраняването на фертилитета“, заяви експертът по репродуктивна медицина Микаел Гринберг от болницата „Антоан Беклер“ в Кламар, югозападно от Париж.
На жените под 40-годишна възраст, които ще се подложат на криещо рискове за плодовитостта им лечение, като например химиотерапия, се предлага да замразят свои яйцеклетки, за да съхранят шансовете си да забременеят. Обикновено се вземат зрели яйцеклетки след хормонално стимулиране, но при хормонозависим рак на гърдата, какъвто е случаят с пациентката на д-р Гринберг, стимулирането е противопоказно.
Екипът взел 7 нейни неузрели яйцеклетки, преди да ги накара да узреят в лабораторна среда за 48 часа и да ги подложи на свръхбързо замразяване. След това пациентката била лекувана с химиотерапия срещу рак на гърдата.
Резултатите от изследването са публикувани в Annals of Oncology.

Източник: БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *