6361 четения

Дядо Григорий вдига нов метох и завършва епархийска библиотека за 1,6 млн. лв. в Старо Търново

Все по-малко руини и изоставени сгради вече има по пътя на туристите

 

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗСТАНОВЯВА ВТОРА ЗНАКОВА СГРАДА В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, научи „Борба“. В момента той е възложил проектирането на нов метох на мястото на рухналия преди четири години на ул. „Опълченска“. Работата е дадена на арх. Драгомир Йосифов. Общинският съветник е един от най-добрите експерти по културно-историческо наследство в региона и работи с мецената и мултимилионер Едмунд Бек, известен с това, че е възстановил близо 10 паметника на културата в болярския град, включително шедьовъра на Колю Фичето – хана „Хаджи Николи”. Метохът на Преображенския манастир е вдиган през 1897 година и използван винаги за място, в което отсядат духовници. Сградата се е състояла от два корпуса – метох и хан, от които манастирът е печелил и се е издържал. Сигнали за това, че старата постройка се руши, има още от 1988 г. Игуменът на Преображенския манастир няколко пъти е искал да я събори, но е получавал откази от държавата. Преди 15 години в реконструкцията и реставрирането на метоха са били инвестирани над 38 хил. лв. и използвани старинни материали, за да се съхрани автентичният му вид. Това обаче не реши проблема и сградата продължи да бъде опасна, след което се срути и руините й стоят и досега. Това стана през 2016 г., а Община Велико Търново разчисти отломките. В плановете на Митрополията влиза изграждането му наново по автентичната визия от някога. За целта ще се използват както снимки, така и подробни описания от експерти. В момента руините на метоха са заградени с тараби, защото са опасни и представляват една от най-лошите гледки, накърняващи сериозно туристическия имидж на града.

ПРЕД ЗАВЪРШВАНЕ ПЪК Е ДРУГА ЗНАКОВА СГРАДА – ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА, КОЯТО СЪЩО Е СОБСТВЕНОСТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ. 1,6 млн. лв. са инвестирани в новата епархийска библиотека, която е разположена на ул. „Иван Вазов“ в близост до входа на Царевец. Малко преди да бъде детрониран, пари за възстановяването й от правителството издейства Цветан Цветанов. В момента се извършват вътрешните й ремонти, след като основно бе оправена фасадата, от която доскоро валяха отломки по главите на туристите. Сградата, която в миналото е помещавала и детската градина „Иван Вазов“, е призната за паметник на културата още през 1980 г. Проектът за ремонта е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство и също е дело на архитект Драгомир Йосифов. Наша проверка показа, че новото предназначение ще е за митрополитска библиотека и място за заседания и срещи на духовните лица. Заради досегашния неугледен вид на сградата под ключ се държеше и единствената детска площадка в района, която е в двора на градината. След ремонта обаче тя ще бъде отворена за малчуганите.

Двуетажната детска градина „Иван Вазов” бе подарена на митрополията през 2007 година с решение на Общинския съвет. Преди това с договор от 2003 г. имотът й бе даден за ползване. Тогава кмет на града бе д-р Румен Рашев, а председател на Общинския съвет – Николай Тачев. Заради дългото време, в което забавачката стоеше неизползваема и от нея валяха отломки, мнозина изказаха становище, че трябва да бъде взета обратно и обновена, за да съществува като детска градина отново.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ ДОСТА ОТ ИЗОСТАВЕНИТЕ КЪЩИ В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОБНОВИХА И ВЕЧЕ ОПАСНИТЕ СГРАДИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ. Неотдавна бе възстановена къщата на Кокона Анастасия, както и още двайсетина други старинни сгради.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн.авторът

2 коментара за “Дядо Григорий вдига нов метох и завършва епархийска библиотека за 1,6 млн. лв. в Старо Търново

 • 21.02.2020 в 10:32
  Permalink

  Вие чувате ли се какво говорите !? Наистина пишите и говорите безотговорно ! Така наречената детска градина е винаги била епархийски имот,които комунистите национализират през 1944 г. ! Така,чи никой нищо не е подарявал ! А е върнал имот на законните собственици !

  Отговор
 • 21.02.2020 в 14:11
  Permalink

  Това наистина е много хубава новина. На нашият град трябва да се гледа като музей. Всички сгади трябва да се възстановят в автентичен вид. А и да се поддържат после. Много паркове и цвета, чистота и много паркинги, хората бързо да се освобождават от колите си и да се разхождат на чист въздух.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!