188 четения

Как влияят гените на родителите за пола на детето

Учени обориха вековната теория, че раждането на момчета или момичета е характерно за определени фамилии, съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.
Изследователи от университета на Куинсланд установиха, че гените на родителите не определят пола на детето им.
„Открихме, че при отделните хора няма изразена тенденция да стават родители на момчета или на момичета“, каза д-р Брендън Сич от факултета по психология в университета.
Той и колегите му анализирали данните от шведските регистри на населението, които съдържат информация за всеки швед, роден след 1932 г. – тоест 3 543 243 души и техните 4 753 269 деца. Учените проследили всички членове на семействата и проучили дали пола на децата на даден човек е свързан с пола на децата на братята и сестрите му.
„Вероятността да се роди момче е в съотношение 51 към 49 на сто, но гените на майката и на бащата не играят никаква роля. Това откритие има съдбоносно значение за биологичните и еволюционни теории за съотношението между половете при поколението“, каза д-р Сич.
„Навремето се смяташе, че богатите или високи хора стават родители на повече момчета, и че красивите имат момичета. Смяташе се и че нивата на хормоните на родителите при зачеването също са важни. Резултатите от нашето изследване изключват всички тези възможности и ни карат да преосмислим теорията за съотношението между половете в поколенията, за да разберем например защо това съотношение е различно в различните страни“, добави изследователят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *