53 четения

Президентът на Швейцария покани на 60-ия си рожден ден всичките си сънародници, родени като нея на 14 май

Президентът на Швейцария Симонета Сомаруга покани всичките си сънародници, които са родени като нея на 14 май 1960 г., да отпразнуват заедно юбилея си, предаде ТАСС.
Поканата е отправена в съобщение, публикувано вчера на сайта на департамента на околната среда, транспорта, енергетиката и съобщенията, който Сомаруга оглавява по съвместителство.
В съобщението се казва, че тази година Сомаруга ще отпразнува рождения си ден в компанията на швейцарски граждани. Празненството ще се състои край Берн, а броят на участниците е ограничен. Затова всеки желаещ трябва да попълни и изпрати формуляр.
Информационният портал „20 минути“ съобщи, че по данни на федералното статистическо управление, през май 1960 г. в Швейцария са се родили 8492 деца. Това означава, че средно на ден са се раждали по 274 бебета. В тези данни обаче, не са включени лица, родени на същата дата, но получили швейцарски паспорт по натурализация.
В четирипартийния Федерален съвет Сомаруга представлява Социалдемократическата партия на Швейцария. Тя работи в правителството от 2010 г. Била е министър на правосъдието и полицията, а от началото на 2019 г. е началник на федералния департамент по околната среда, транспорта, енергетиката и съобщенията.
В Швейцария президентът не е държавен глава, това е прерогатив на Федералния съвет и се реализира колективно. Президентът се избира от парламента за една година на ротационен принцип измежду седемте министри. Той председателства заседанията на правителството, а при равенство на гласовете неговото мнение е решаващо.
Президентът приема гостуващи държавни глави и представлява страната в чужбина, прави обръщения към сънародниците си по случай празници.
Ежегодната ротация на поста не води до промени във вътрешната и външната политика на Конфедерация Швейцария. Сомаруга вече е била президент през 2015 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *