761 четения

Разследват само… две къщи за гости, ползвали 600 000 лв. европари не по предназначение

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ОБРАЗУВАЛА САМО ДВЕ ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЦИ НА КЪЩИ ЗА ГОСТИ, които са получили и ползвали не по предназначение европейски пари от фонд „Земеделие“, научи „Борба“. След големия шум по темата през миналата година бе обявено, че къщите в областта са пет и трябва да връщат на разплащателната агенция 1,3 млн. лв. Сега се оказва, че става въпрос за къщи в Стара речка и Каменари, а общата сума, получена от двете фирми, е 600 000 лева. Стара речка не е в Търновска област, но субсидията от близо 400 000 лева е отпусната от фонд „Земеделие“ във Велико Търново.

Парите за няколко къщи за гости в Стара речка били отпуснати през 2012 г. Фондът одобрил 400 000 лева за няколко къщи, но след извършване на строителните дейности били посочени счетоводни книжа за… 700 000 лева. Освен това се оказало, че майката на хотелиера и неговата жена управляват дружеството, което е построило въпросните къщи, и по смисъла на закона двете фирми били свързани лица. В момента по този случай е образувано досъдебно производство и са назначени куп експертизи и проверки, но повдигнати обвинения няма.

Сигналът от фонд „Земеделие“ за съмнения за измама с европари за случая в Каменари е пуснат до прокуратурата още през… 2016 г. Четири години по-късно по случая е образувано досъдебно производство за получаване на 195 000 лева за къща за гости. Реално обаче такава не е дори построена, а получателите на сумата не са заявили пред фонда изплащане на другите 50%. Въпросната фирма от случая пък е доста мистериозна и фантомна. След множество прехвърляния на различни адреси на седалището на дружеството то най-накрая било продадено за 100 лева на албанка с адрес в Албания. Проверяващите от фонда още през 2016 г. са алармирали държавното обвинение за въпросната измамна схема, по която са взети 195 000 лева. Дали днес участниците и парите могат да бъдат открити?

Големият шум за проверка на 23 къщи за гости в областта, вдигнати с европейски пари, провокира още преди месеци много публични изяви на екипи от проверяващи, които викаха медии на място. Сега обаче фактите са съвсем различни.

Бе съобщено дори, че със съпругата на енергиен шеф е свързан комплекс за селски туризъм в село Благоево, община Стражица, построен с над 215 000 лв. Сега за това в прокуратурата няма абсолютно нищо, както и за други скандални екоселища и луксозни хотели в региона.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *