С програмата „Местни инициативи“ Велико Търново е пример за България

800 хил. лв. от общинската хазна са за проекти в селата

 

МНОГО ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА НАСОЧВА ТАЗИ ГОДИНА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО КЪМ СЕЛАТА В СЪСТАВА Й. Парите основно са за асфалтиране на улици, оформяне на кътове за почивка и отдих и цялостно облагородяване на малките населени места, в които избират да живеят все повече хора. Близо 800 хил. от местната хазна са насочени за тях през 2020 г.

Рекорден е бюджетът на програма „Местни инициативи“, която се ползва с категоричната подкрепа на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Тази година парите във фонда са 500 000 лева, като продължава тенденцията за увеличаването му.

Чрез програмата кметовете на малките населени места финансират проекти за облагородяване, вътрешна инфраструктура, ремонт на читалища и др. В 30 кметства ще има реконструкция и преасфалтиране, а в шест населени места ще бъдат обновени читалищни сгради.

ОЩЕ НАЙ-МАЛКО 300 000 ЛЕВА СА ЗАДЕЛЕНИ В БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА РЕМОНТИ НА ПЪТНАТА МРЕЖА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА И В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА. Така общите инвестиции в инфраструктурата и благоустройството ще надхвърлят 800 000 лева.

С програма „Местни инициативи“ Велико Търново дава пример в цяла България за реални политики в населените места извън общинския център. По инициатива на Даниел Панов в периода 2016 – 2020 година фондът е увеличен, като осигурените средства за пет години възлизат на 2,2 милиона лева.

Нов асфалт вече има главната улица във великотърновското село Шемшево. Де факто през центъра на селото се минава и по дестинацията Велико Търново – Пушево. Машините вече работят в източния край на населеното място, където дейностите ще приключат в рамките на ден. Остава малък участък в западния край на селото, където се работи по подмяната на водопроводи, който ще бъде преасфалтиран до края на седмицата.

Други обекти от общинската пътна мрежа, за които има осигурени средства за ремонт, са още четирикилометров участък от пътя между Шемшево и с. Буковец; шосето от с. Ветринци до главния път Велико Търново – София; две улици в с. Ветринци.

Проектът на Община Велико Търново получи финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. А програма „Местни инициативи“ ще бъде сред водещите теми по време на национален форум на местните власти, който ще бъде организиран през април от Сдружението на общините – най-голямата неправителствена организация в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *