Съдът в Горна Оряховица пръв пусна в действие „Мобилен призовкар“

През миналата година съдиите са приключили 3332 дела

 

СЛЕД КАТО СЕ ПРОЧУ СЪС СТРАНИЦА ВЪВ ФЕЙСБУК, СЪДЪТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПУСНА ПАК ЕДИНСТВЕН У НАС В ДЕЙСТВИЕ СИСТЕМАТА „МОБИЛЕН ПРИЗОВКАР“. „Модулът не е скъп, поискахме го от ВСС и си го купихме. Така с джипиес призовкарите имат директна връзка с деловодната система, която на момента отчита къде и кога е връчена призовката. Така се пести време за ръчно въвеждане, а точността не може да се оспори при справки“, коментира председателката на съда Златина Личева.

Освен това Районният съд в Горна Оряховица е сред малкото с напълно изградена система за вътрешно и външно видеонаблюдение, която включва 28 камери, от които 14 са монтирани в съда и 12 отвън на сградата.

През миналата година съдиите са приключили 3332 дела, от които 2417 граждански и 915 наказателни. Решени със съдебен акт по същество са 2799 дела, които са 84% от общо свършените дела. Според анализа на съдия Златина Личева има чувствително намаление на постъпилите през 2019 година дела за определяне на издръжка или промяна размера на вече определена издръжка спрямо предходната година, които са били 33.

Налице е намаление и на новообразуваните дела за делба и искове по Закона за наследството, които са били едва 22. Образувани са 39 трудови дела, от които 18 по искове за защита срещу незаконно уволнение и искове за отмяна на наложено наказание забележка и предупреждение за уволнение.

НОВИТЕ НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА В ГОРНООРЯХОВСКИЯ РАЙОНЕН СЪД, ЧИЯТО ПОДСЪДНОСТ Е ЗА ОБЩИНИТЕ Г. ОРЯХОВИЦА, ЛЯСКОВЕЦ И СТРАЖИЦА, са били едва 927 и това е драстичен спад в сравнение с предходните две години. Новите дела за престъпления от общ характер са били 154, от които са гледани 104 случая по обвинителен акт и са решени 31 дела. Били са осъдени 165 лица, от които пет непълнолетни, за различни престъпления, сред които основно са кражбите.

Нели СУКОВА

Снимка архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *