12817 четения

Села във Великотърновско също искат да минат гратис с винетките

За 50-метрови участъци към Първомайци, Лясковец и Бяла черква е нужно да се купуват

 

КМЕТОВЕ ОТ ЦЕЛИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН ИМАТ ПРОБЛЕМИ С НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ В БЛИЗОСТ ДО ОБЩИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ, но пътуващите между тях трябва да си купуват винетки, защото рискуват да бъдат снимани и после санкционирани от ТОЛ системата на България. „Има такива населени места, с колегите в Националното сдружение на общините дискутираме въпроса, но трябва да подчертая, че ако Общината получи за стопанисване път от републиканската мрежа, трябва да го поддържа, снегопочиства, ремонтира и т.н. По тази причина много колеги не искат това, защото натоварват общинските бюджети с разходи. В НСОРБ има само шест случая, в които общини са пожелали да ги поемат. Има пет отказа и само едно одобрение. За нашия регион единствено Община Павликени е пожелала да получи път“, коментира специално за „Борба“ шефът на НСОРБ и кмет на старата столица Даниел Панов. Новината, че 151 км са пътните участъци около София, които премиерът нареди да бъдат освободени от винетни такси, включително близките села Панчерево, Бистрица, Банкя и други, повдигна вълна от дискусии в социалните мрежи навсякъде във Великотърновско, а жители на местни населени места, които също са в близост до градовете, вече искат да не плащат. Наша проверка показа, че в региона има няколко „абсурда“, които нагледно показват, че за по-малко от 50 метра участък между две населени места трябва да се купува винетка.

НАЙ-ПРОБЛЕМАТИЧЕН СЕ ОКАЗВА УЧАСТЪКЪТ ОТ ПЪРВОМАЙЦИ ДО ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Той е по-малко от 50 метра, но пътят е част от републиканската пътна мрежа и по закон движещите се по него трябва да имат винетки. „Случаят има законов и морален аспект. Много жители на Първомайци работят в Горна Оряховица, децата им учат тук и пътуват ежедневно. Органите за контрол са снизходителни и досега не са спирали никого за винетки, няма и камери на ТОЛ системата, за да засичат, но това е само акт на добра воля и Общината няма отношение, защото пътят е държавен. Смятам, че тези казуси трябва да се уредят със закон, защото подобна ситуация като при нас има навсякъде в страната“, коментира кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Според него подобна е и ситуацията с Горна Оряховица и Лясковец, които са свързани от републикански път, но табелите за населените места са само на петдесетина метра.

ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ ОБЩИНА ДА Е ПОИСКАЛА ДА СТОПАНИСВА ДЪРЖАВЕН ПЪТ Е ОТ ПАВЛИКЕНИ. Кметът Емануил Манолов е преценил, че има ресурса да облекчи жителите на Бяла черква и може да поеме издръжката на пътя, който е около два километра между двете населени места. Желанието държавата да му прехвърли трасето обаче среща отказ. В момента той подготвя ново искане, за да не е нужно вече пътуващите от Бяла черква към Павликени и обратно да вадят пари за винетки.

Абсолютно соломоновски пък е постъпил кметът на Велико Търново Даниел Панов. Самият той не крие, че местната хазна няма как да поеме колосалната поддръжка на главния път през Прохода на Републиката или към София, за да могат жителите на Арбанаси, Момин сбор, Ново село, Килифарево и т.н. да не плащат винетки. Всички обаче имат алтернативен достъп през общински трасета до областния център, които, макар и по-обиколни, ги освобождават от винетки и всеки си избира откъде да кара. При всички случаи обаче изказването на премиера и нареждането му близките села около София да се освободят от винетки разбуни духовете и ехото от него ще заглъхва дълго, докато народът очаква навсякъде да се мери с един аршин.

Стилян НАЙДЕНОВ

8 коментара за “Села във Великотърновско също искат да минат гратис с винетките

 • 21.02.2020 в 10:49
  Permalink

  На мен нещо не ми стана ясно, кой точно общински път е безплатната алтернатива за връзка между Арбанаси и ВТ. На изхода след кръстовището на „Мавриков“ има знак за винетка, дори съм виждал коли на ТОЛ да снимат на билото. На изхода на ГО в посока Арбанаси до бензиностанцията на варненския бизнесмен (да не и правя реклама), също има знак за винетка.

  Отговор
 • 21.02.2020 в 15:15
  Permalink

  Е и какво? Всички ние селяните не ходим ли и на море? Целогодишната винетка не е скъпа и ти отваря всички пътища. Нима има тараляснвици които да се карат само в рамките на едно село? Хайде моля ви се. Тези, които най-много ревЪт, обикалят цялата страна!

  Отговор
 • 21.02.2020 в 16:56
  Permalink

  А защо до Малки Чифлик се иска винетка, като има градски автобус, градски телефони и всички жители ходят всеки ден на работа във В.Търново.

  Отговор
 • 21.02.2020 в 18:05
  Permalink

  Какво сложно има за мислене ?
  Да се вземе административно решение. Първомайци става квартал на Горна Оряховица и готово.

  Отговор
 • 22.02.2020 в 14:53
  Permalink

  Радка Манева, Вие само до Малък чифлик ли пътувате? Винетката не е билетче за автобус – за една линия и за едно возене. Винетката е право да пътуваш по цялата пътна мрежа, примерно цяла година за 97 лева.! Срещу ДВАДЕСЕТ и ШЕСТ стотинки на ден!

  Отговор
  • 24.02.2020 в 12:17
   Permalink

   Собственият му министър-председател го дискриминира (Банкя и селата, които тиквата нареди да не плащат винетки са на по-голямо разстояние от тези села в търновско)), той тръгнал да обяснява колко струвала винетката на ден! Ей, бай Ганьо, мнооо си прост пич!!!

   Отговор
 • 23.02.2020 в 10:09
  Permalink

  За Балван, Ново село , Ветренци и Емен няма алтернативен път, няма и да има.

  Отговор
 • 26.02.2020 в 1:17
  Permalink

  Плащайте си винетките, стига само да плюете аман от тарикати.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!