2068 четения

Търновският уролог д-р Ненчо Кондов оперира безкръвно посредством зелен лазер

Методът е безболезнен и дава шанс на пациентите своевременно да се върнат към нормалното си ежедневие

 

ИНОВАТИВНИ ЗА БЪЛГАРИЯ МИНИИНВАЗИВНИ ОПЕРАЦИИ СЪС ЗЕЛЕН ЛАЗЕР ПРОВЕЖДА СПЕЦИАЛИСТЪТ ПО УРОЛОГИЯ Д-Р НЕНЧО КОНДОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На интервенциите веднъж месечно се подлагат до 10 пациенти от областта, които са развили доброкачествени и злокачествени заболявания на отделителната полова система. Методът е безболезнен, съкращава периода на възстановяване и не вреди на сексуалните способности на оперираните. Д-р Кондов преглежда и лекува в „ДКЦ – 1 Велико Търново” и освен това е част от екипа на проф. д-р Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

По думите на специалиста чрез зеления лазер се отстранява увеличената простатна тъкан, която пречи на уринирането, без да я изпаряват. Това е едно от най-големите предимства на техниката, защото по този начин може извърши хистологично изследване. Методът дава възможност за пълно отстраняване на разрасналата се тъкан и цялата простата. Хирургичните процедури продължават не повече от два часа при обем на жлезата до 100 и над 100 кубични сантиметра. Лазерът позволява премахването на големи туморни формации на пикочния мехур и разбиване на камъни в пикочните пътища.

„При малки тумори на легенчето и уретера има възможност за радикалното им отстраняване с използване на специална апаратура – уретерореноскоп“, обяснява д-р Кондов.

МЕДИКЪТ УТОЧНИ, ЧЕ СЪС ЗЕЛЕНИЯ ЛАЗЕР СЕ ПРИЛАГА СЪЩО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С АДЕНОМ НА ПРОСТАТА И КАМЪНИ В ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА, които имат множество придружаващи заболявания – като например сърдечносъдови и респираторни. Подходящи са също трудноподвижни хора или такива с противопоказания за отворени операции. Лазерът има чудодеен ефект при болни, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

„Туморите на урологичната система са сред най-честите, а средно 40% от пациентите са с аденом на простата – доброкачествена простатна хиперплазия. Всяка година се откриват все повече нови случаи на карцином на пикочния мехур, на простата, на уретера и бъбречното легенче. Основните рискови фактори за тези диагнози са тютюнопушенето, неправилното хранене с прекомерна употреба на животински мазнини, на продукти с канцерогенни вещества, липсата на физическа активност, приемът на малко течности – под 1 литър на ден, наднорменото тегло и напредването на възрастта“, изброи д-р Кондов.

УРОЛОГЪТ Е СРЕД ЛЕКАРИТЕ В ОБЛАСТТА, КОИТО НАЙ-ЧЕСТО АКТУАЛИЗИРАТ ЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА СИ ЗАД ГРАНИЦА посредством специализации в чужбина. През 2017 г. той надгради компетенциите си за приложението на лазерите в урологията в Барселона по време на Международния форум за лапароскопска и роботизирана хирургия. Миналата година пък бе на тримесечна специализация в немската Клиника по урология и детска урология в болница SLK – Gesundbrunnen в Хайлброн.

Веднъж, а понякога два пъти месечно преглежда във Велико Търново. На консултации приема средно около 60 пациенти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Търновският уролог д-р Ненчо Кондов оперира безкръвно посредством зелен лазер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!