624 четения

Явор Божанков – народен представител от „БСП за България“: „Нужен е нов режим за оползотворяване и внос на отпадъци, защото популизмът по темата води до катастрофи”

С ВНАСЯНЕТО НА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ В СЕКТОР ОКОЛНА СРЕДА СИ ПОСТАВИХМЕ ЕДНА ПРОСТА ЦЕЛ – ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ДА ЖИВЕЕ В ПО-ЧИСТА И ЗДРАВОСЛОВНА ОКОЛНА СРЕДА. Логично продължение на вота са конкретни промени в законодателството, които да оптимизират системите за контрол.

Парламентарната група на БСП внесе промени в Закона за управление на отпадъците. Изследвани са внимателно пропуските в текущата правна уредба и са идентифицирани слабите места.

Когато чуят отпадъци, повечето хора си представят бали със смесен битов отпадък от домакинствата, това, което се внася от Италия. Но всъщност има стотици видове отпадък, повечето от които ценни суровини за индустрията.

В БЪЛГАРИЯ ИМА СИЛНА ПРЕРАБОТВАЩА ПРОМИШЛЕНОСТ НА МЕТАЛИ, СТЪКЛО, ПЛАСТМАСА – СТРАНАТА НИ Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ В ЕВРОПА в преработката на вторични суровини. Модерните металургични заводи работят само с вторични суровини и кръговата икономика е приоритет за Европа, тъй като континентът ни е беден на суровини. Затова е важно да се ограничат нерегламентираните практики, без да се пречи на икономиката.

Нашумелите у нас случаи на внос на смесени битови отпадъци от Европа и трети страни използват един и същи пропуск в законодателството. Брокерите и търговци на отпадъци отварят фирма с два лева капитал и започват да работят. И неслучайно всички публично известни случаи на злоупотреби са свързани именно с такива субекти. В същото време част от българските рециклиращи компании заплащат банкова гаранция, за да получат разрешително. С две думи, глобите са платени в аванс и Министерството на околната среда и водите може да усвои банковата гаранция по всяко време. Затова се предлага въвеждане на режим на банкова гаранция за абсолютно всички дейности с отпадъци. Тя е безусловна, неотменяема, важни за една година напред и внася достатъчна сигурност, че фирми фантоми на малоимотни няма да внасят отпадъци с подправени документи и след това да се измъкват от отговорност.

Въвеждането на строг режим срещна подкрепа сред експертите и професионалните гилдии в рециклиращия сектор. Той бе използван за първи път през 2012 г. в новоприетия тогава Закон за управление на отпадъците с цел да ограничи сивия сектор в рециклирането на метали. Към днешна дата мярката изпълни своите цели и статистиките го показват категорично. Това доказва, че задължителната банкова гаранция за всички дейности с отпадъците е напълно резонна.

ОКОЛНАТА СРЕДА Е ЗА ВСИЧКИ НИ. ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО, КОЕТО ЩЕ ОСТАВИМ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА. ЗАТОВА СЧИТАМ, ЧЕ ЩЕ ПОСТИГНЕМ КОНСЕНСУС. Колеги от ГЕРБ внесоха промени в Закона за опазване на околната среда, които целят затягане на режимите по ОВОС. Министерството на околната среда и водите също подготвя промени в подзаконовата уредба, а на 25 февруари предстои Комисията по околна среда в широк формат, на която ще изслушаме неправителствения сектор, експерти и браншови организации.

Популизмът винаги предлага лесни решения – като с магическа пръчка. Но популизмът води до катастрофи. Представете си мащабите на катастрофата, ако мечтите на популистите се сбъднат. Добрият законодател не изгаря юргана, за да убие бълхата. Заради това сме намерили решение, което ще изсветли сектора и ще спре нарушенията, без да пречи на икономиката на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!