Професионални гилдии и част от обществеността са против проекта за нов план за движение във В. Търново

Предложението за затваряне на центъра на града и смъкването на позволената скорост до 30 км/ч предизвиква вълна от недоволство

 

ПРОЕКТЪТ ЗА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ПЛАН ЗА ДВИЖЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СРЕЩА ОТПОР, КАКТО СРЕД ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ТАКА И СРЕД ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИЛДИИ. Както „Борба” съобщи, през изминалата седмица започнаха серията дискусии с институции, неправителствени организации и професионални сдружения. Срещу плана са скочили местни архитекти, стана ясно след сбирката на двете им професионални сдружения. Техни представители вече са поискали среща с кмета Даниел Панов, сериозно притеснени от плана за движение, който, според тях, е правен от хора, които не познават местната специфика, и без допитване до Съюза и Камарата на архитектите. Срещу него е и местният Експертен съвет по устройството на територията.

Едно от предложенията, които предизвикват обществено негодувание, е скоростта в центъра на града да се ограничи на 30 км/ч, вместо досегашните 40, и да се затвори за движение главната улица „Васил Левски”. Несъгласието е породено от предлаганото решение за обособяване на зона за пешеходно движение по бул. „Васил Левски“ в участъка между кръстовищата на пл. „Майка България“ и на ул. „Бачо Киро“/ул. „Мармарлийска“, като засегнатото автомобилно движение бъде изведено по маршрута бул. „Христо Ботев“ – ул. „Седми юли“ – ул. „Бачо Киро“. Според проекта промяната трябва да бъде осъществена след построяването на кръгово кръстовище на пл. „Марно поле“. По този начин по обходния маршрут ще има постоянна поточност на автомобилното движение поради липсата на конфликтни точки на различните потоци. Проектантите настояват да се премахнат и платените места за паркиране по улиците „Бачо Киро”, „Христо Ботев”, „Козлодуй” и „7 юли”, за да не се образуват тапи.

ДРУГ ОСПОРВАН МОМЕНТ Е ИДЕЯТА ДА СЕ НАПРАВЯТ ЕДНОПОСОЧНИ ЧАСТИ ОТ ГЛАВНИТЕ ОТСЕЧКИ „БЪЛГАРИЯ” И „НИКОЛА ГАБРОВСКИ” и по тях да могат да се движат и велосипедисти.

Разработката предвижда и поетапно затваряне за движение на старата част на Велико Търново. Окончателният й вариант ще се гледа от Общинския съвет, но там вече също назрява сериозен отпор.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Професионални гилдии и част от обществеността са против проекта за нов план за движение във В. Търново

 • 24.02.2020 в 11:35
  Permalink

  Ама иначе пак потънаха едни 60 000лв за поредния безумен проект, нали ??? Ако се съберат всички хвърлени на вятъра пари за проекти през изминалите 20-тина години, сигурно можеше доста неща да се направят с тях .

  Отговор
 • 24.02.2020 в 15:44
  Permalink

  Според мен 30 км. В центара са нормални, навсякъде е така тези дето протестират нека да идат да се разходят в чужбина или по точно в Швейцария да видят за какво става. Само не съм съгласна със спирането на движението по центъра, нека го има, но с подходяща скорост. Новостите никога не са биле приемани, защото имаме устаряло мислене. И еднопосочното движение е много хубаво решение. Със всичко се свиква. Ще е по-добре безопасно и ще ни научи на ред и правилно паркиране. Не е голяма трагедия , само някои са свикнали да казват на всичко, че не е добре.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *