Фестивалът „Настолен град“ два дни забавлява в старата столица деца и възрастни от цялата страна

СТОТИЦИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ВКЛЮЧИХА В ДВУДНЕВНИЯ ФЕСТИВАЛ „НАСТОЛЕН ГРАД“, който се проведе за четвърти път във Велико Търново. В събота и неделя в старата столица бяха представени и десетина нови игри, за чиято премиера в града дойдоха техните автори.

„Две места има във Велико Търново, където се събираме ние, почитателите на настолните игри, и така се забавляваме. Не са ни нужни компютри, нито пък електронни устройства. По-забавно е, отколкото да се скитаме по улиците“, казва един от организаторите на фестивала Ивайло Драганов, който е и основател на фондация „Да играем“. Още десетина доброволци, които са луди по настолните игри, работят заедно с Ивайло, за да може всичките близо 700 участници да се наиграят на воля.

Доброволците са и тези, които разясняват правилата на игрите и насочват всички, които идват за първи път, на най-подходящата за тях маса. „Аз и съпругата ми играем от 7 – 8 години. Запалиха ни приятели и се оказа, че настолните игри са изключително увлекателни. Освен това като с вълшебна машина на времето ни връщат в детството“, признава Жоро, който е дизайнер и е дошъл на фестивала да поиграе с петгодишната си дъщеря Ана. Това е и първото докосване на малкото момиченце до някои от настолните игри, но Жоро признава, че се надява тя да се влюби в тях завинаги, защото те са в пъти по-забавни от електронните.

ДВЕ ЕКОЛОГИЧНИ ИГРИ ТЕСТВАХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ И ТРИМА ТЪРНОВЦИ, КОИТО ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА СА УЧАСТВАЛИ В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ПО „ЕРАЗЪМ” В ХЪРВАТСКА. Педагогическият съветник на СУ „Вела Благоева“ Лилия Цанкова, Невена Йовчева и Станислав Ламбрев, които също работят с деца, опитаха да привлекат на своята маса тийнейджъри, за да ги запознаят с правилата на „Промея“ и „Комюнити“.

„И двете игри са създадени, докато бяхме в Хърватска. Те са състезателни, образователни, много провокативни за играчите. Играта „Промея“ е стратегическа и е игра за създаване на държави. Играчите разполагат с всички възможни ресурси на света, за да създадат една уредена и чудесно работеща държава. Обаче, когато създаваш нещо, ти произвеждаш и боклук. И какво правиш с боклука? Това е всъщност идеята на играта – да измислят играещите варианти. Те могат или да си останат заринати в боклуци, или да създадат екоцентър, който да рециклира“, разказва Лили Цанкова. Този, който първи извърви пътя до своето решение и го защити успешно, е победител.

За разлика от тази игра, „Комюнити“ има още една цел – всички да играят в екип, защото тук играта приключва, когато всички са намерили решение. „В тази игра всеки може, всъщност трябва да създаде продукт. Някакъв – ако искате културен център, ако искате земеделско стопанство. Но всеки играч трябва да създаде нещо, иначе няма победител в края. При това в играта има и много предизвикателства, като кражби, земетресения, болести, както и много възможности за справяне с тези предизвикателства“, обясняват Лили и Невена. След това двете разказват и за още една игра, която самите те са създали и която е свързана с опознаване на билките. „Играчите започват да играят със затворени очи, като трябва да разпознаят определени билки. Имат право да ги помиришат и докоснат, нищо повече. После свалят превръзките от очите си и трябва в множеството други билки да открият тези, които са познали“, допълва Невена.

Докато играят, децата научават куп подробности за билките, включително и за какви болежки могат да бъдат използвани. Тази игра вече е тествана в екоклуба в СУ „Вела Благоева“, обяснява Лили Цанкова и признава, че децата там играят с огромно удоволствие.

И докато любителите на настолните игри се забавляват с познати игри или участват в тестването на новите, най-смелите участници във фестивала се включиха и в турнирите. Първият събра 36 играчи, които играха на „Заселниците на Катан“. „Те строят град, продават, купуват, трупат точки. Когато някой от играчите събере нужните точки, в случая 20, вдига ръка и оповестява победата си“, казва Ивайло и признава, че никой не хитрува, не краде благата на съседа си и не се опитва да мами. В рамките на двата фестивални дни бяха проведени общо седем турнира.

Имаше игри за най-малките, томбола с награди за участниците и щандове, на които се продаваха стотици различни настолни игри.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *