Започва ваксинация срещу птичи грип в региона

Решението бе взето на последното заседание на Областната епизоотична комисия като превантивна мярка, възпираща разпространението на вируса.

„Ваксината е за сметка на големите ферми, а ваксинацията ще я правят регистрираните ветеринарни лекари. Птиците, отглеждани на открито, вече са прибрани в закрити помещения”, съобщи д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново.

В региона е налице минимален брой от най-възприемчивите птици – водоплаващите. Единственият промишлен обект, в който се отглеждат – павликенското село Стамболово, е редуцирал сериозно броя им във фермата за патици. Превенцията срещу болестта се осъществява чрез биофилтри на входа и изхода на стопанството.

Д-р Спасов акцентира, че собствениците на домашни птици и ловците трябва незабавно да уведомят ветеринарномедицинските специалисти или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите пернати или при завишена смъртност.

На заседанието на Областната епизоотична комисия бяха отчетени и няколко положителни проби за африканска чума в отстреляни диви прасета.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *