10 съвета, за да запазите храната по-дълго прясна

Всеки иска да яде качествени и пресни продукти, но не всеки може да пазарува всеки ден. Ето защо е неизбежно да съхраняваме някои продукти по-дълго. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да съхранявате продуктите, без да губят свежестта си.

1. За да запазите млякото, замразете го

Ако сте купили литър мляко и след това замивате на почивка, не е нужно да го изхвърляте. То няма да се развали, ако го замразите във фризера. Излейте само малко от него, защото обемът се увеличава при замръзване. Млякото може да стои във фризера между 4 и 6 седмици. Размразете в хладилник и разклатете добре преди употреба.

Понякога не можем да използваме яйцата, докато са пресни, или са ни останали само жълтъци или белтъци. Те могат да бъдат замразени. Разбийте и изсипете във форма за лед, като добавите в сместа малко сол или захар (това ще запази текстурата им). След което използвайте, когато ви трябват.

3. Замразете останалия сос за готвене

Изостаналият сос е друг кандидат за замразяване. Излейте го в хладилен плик и го оставете във фризера. До час вече ще можете да го режете на парчета и да добавяте към ястията, когато има нужда.

4. Листата от маруля, увити в кухненска хартия, остават по-дълго свежи

Марулята може да остане свежи и хрупкави цяла седмица, ако я увиете в кухненска хартия. Излишната влага ще попие в кърпата и листата няма да омекнат.

5. Ябълките могат да останат месеци в хладилника

Ябълките са доста траен плод, но в хладилника те могат да останат свежи още по-дълго, без да загубят и частица от вкуса си. Само не трябва да ги оставяте да се допират една до друга, защото подобен контакт ги поврежда. Може да увиете всяка една във вестник.

6. Съхранявайте морковите в пясък, за да ги запазите пресни

Градинарите препоръчват да съхраняваме морковите в пясък, което не е изненадващо: пясъкът намалява изпаряването на водата и забавя гниенето.

7. Обърнете кофичките с извара или сметана надолу

Изварата и заквасената сметана ще останат пресни два пъти по-дълго, ако ги поставите в хладилника с дъното нагоре. Това ще създаде вътрешен вакуум, който предотвратява развитието на бактерии.

Връзките лук ще запазят свежестта си по-дълго, ако ги държите в бурканче, напълнено с вода. Срежете, ако има нужда, и той ще продължи да расте.

9. Пресните зелени подправки се запазват най-добре в стъклени буркани

Стъкленият съд е най-добрият контейнер за пресните подправки. Лукът, чесънът или магданоз ще запазят вкуса си за един месец, когато се съхраняват така. Листата им няма да се развалят, нито да изсъхнат или да изгубят аромат.

10. Съхранявайте меда в стъклен буркан

Чували сме, че медът не се разваля и наистина е така – той може да издържи столетия. Важно е обаче да се съхранява правилно. Най-добрият съд за него е тъмен стъклен буркан с плътно прилягащ капак. Съдовете, изработени от метал или поцинкованите буркан, не са подходящи за меда, защото причиняват окисляване.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *