Арх. Клаудио Нарди изготвя техническия проект и интериорния дизайн за експозиционния център в Старото военно училище

00 хил. лв. дава Община В. Търново на архитекта за разработката и за авторски надзор

600 ХИЛ. ЛВ. ХОНОРАР ПЛАЩА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА АРХ. КЛАУДИО НАРДИ ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ ЗА ЕКСПОЗИЦИОНЕН ЦЕНТЪР, интериор и дизайн на голяма зала с 5000 места, както и за упражняване на авторски надзор. Процедурата с пряко договаряне с именития архитект от Флоренция, която изтече вчера, е във връзка с конкурса за проект, който той спечели преди две години. Фестивалният и конгресен център ще бъде разположен между корпуса на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областна управа. Там вече бяха извършени геоложки проучвания. Първата сграда в бъдещия градски център ще струва близо 10 млн. лв., а средствата за нея са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Тя ще е с площ от близо 8000 кв. метра и ще има огромен подземен паркинг.

През 2018 г. арх. Нарди спечели конкурса на Общината за визията на новия градски център, но засега от цялостната му концепция ще бъде направен само фестивалният комплекс. Именитият италиански архитект предвиждаше в няколко зони на бъдещия градски център необичайно високи сгради – от по 12 – 15 етажа. Това е нещо нормално с оглед спецификата на района, както и приоритета за зелени площи в него, отчете председателят на журито проф. арх. Георгий Станишев при презентацията на проекта. Именно оттук жителите и гостите на града трябва да се наслаждават и на прекрасната панорама на града и особено на неговата старинна част.

При подписването на договора за възнаграждението си за проекта арх. Нарди трябва да остави и 180 хил. лв. като гаранция за работата си, сочат още условията по контракта.

ПОСТЕПЕННО КРАЙ ЕКСПОЗИЦИОННИЯ ЦЕНТЪР ЩЕ ИЗНИКНАТ И ДРУГИ СГРАДИ. Концепцията на градската управа са тук още да отворят два музея, включително такъв на въоръжението, нова библиотека, голям хотел и т.н. За тях освен финансиране по проекти ще се търси и публично-частно партньорство. След като изготви цялостния си проект, от Община Велико Търново ще обявят и процедура за избор на изпълнител на сградата.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Арх. Клаудио Нарди изготвя техническия проект и интериорния дизайн за експозиционния център в Старото военно училище

 • 25.02.2020 в 11:45
  Permalink

  по-добре един голям контейнер да сложат 🙂

  Отговор
 • 25.02.2020 в 13:51
  Permalink

  Абе, нямаме значи архитекти в Търново и България, и, много ви моля, без извънземни пришълци, в стил Интерхотел, повей от съвсем друга култура. Местните особености не ги знае друг освен местните специалисти. И какви са тези 600 000? Как добре биха се оползотворили за болници, например.

  Отговор
 • 25.02.2020 в 16:53
  Permalink

  Ако е за нещо полезно от общината реват, че нямало пари, обаче за някакви безсмислици пара бол … толкова ли неможаха толкова години да направят един план за цялата тая площ, наречена нов градски център и досега да се беше построило каквото е имало да се строи, да се направи изцяло под цялата тази площ, огромен подземен паркинг на поне два етажа и да се изчистят всички коли от централната част !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *