Кметът на Павликени готов да вземе 1,4 км държавен път, за да освободи хората от плащането на винетки

 

Прецедентът от нашия регион ще предизвика вълна от подобни искания в цялата страна

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ Е ПЪРВИЯТ МЕСТЕН УПРАВНИК, КОЙТО ОФИЦИАЛНО ПОИСКА ДЪРЖАВЕН ПЪТ, ЗА ДА ОБЛЕКЧИ НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ПЛАЩАНЕТО НА ВИНЕТКИ. Според запознати примерът му ще бъде заразителен, тъй като в цялата страна в момента има неуредици с незначителни разстояния по държавните трасета, заради които пътуващи са принудени да плащат винетки, за да стигнат до домовете, работните си места или да закарат децата си до училища и детски градини.

ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ СЪС СВОЕ ПИСМО ДО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ В МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ и благоустройството и до Областно пътно управление – Велико Търново, потвърди искането си пътят, свързващ Павликени и Бяла черква, от публична държавна собственост да се промени в публична общинска собственост. По отсечката между двата града ежедневно преминават стотици техни жители, които плащат винетни такси за преминаването на 1,4 км между двете селища. Пътят е част от републиканската пътна мрежа. Но през годините Община Павликени финансира изграждането на улично осветление, озеленяване и поддръжка на велоалеята в сервитута на отсечката, която се ползва непрекъснато за придвижване между двата града.

„В Бяла черква живее все повече население на пенсионна възраст, което използва леките си автомобили за придвижване до Павликени за посещение на лекарски кабинети, извършване на изследвания, купуване на лекарства и хранителни стоки, а между двете селища няма удобен градски транспорт“, посочва в свое писмо кметът на Бяла черква Албена Тодорова. Проблема описва в свое писмо и кметският наместник на с. Росица Айгюн Юмеров. Селото отстои на 4 км от Павликени, а единственият път към него преминава през въпросната отсечка. Жителите на населените места неколкократно са отправяли искания към общинското ръководство за предприемане на действия по промяна на собствеността на този участък, които вече са факт.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Кметът на Павликени готов да вземе 1,4 км държавен път, за да освободи хората от плащането на винетки

  • 25.02.2020 в 15:47
    Permalink

    Тази дандания с винетките е за отвличане на вниманието. Кой си купува кола, та да я кара само в града? В крайна сметка ако иска да я ползва пълноценно трябва да си плати за винетка. Но тай-тъпото в цялата тази история е, че при подобни прехвърляния на собствеността се товарят допълнително общинските бюджети, защото заедно с прехвърлянето се стига и до там, че АПИ се освобождава от задължението да поддържа пътища, които са вече общинска собственост.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.