647 четения

Ученици и учители от СУ „Емилиян Станев“ бяха на работна визита в Бургундия

Пет държави са решили да направят проучване на хранителните навици на тийнейджърите

ШЕСТИМА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА НА ЕДНОСЕДМИЧНА РАБОТНА ВИЗИТА ВЪВ ФРАНЦИЯ. Тяхното посещение е по проекта „Отговорното и активно хранене като ценност на европейското образование“ по програма „Еразъм+“. Заедно с тийнейджърите, които са ученици в 8, 9 и 10 клас, са пътували директорът на гимназията Кина Котларска и учителят по френски език Николай Славов. Търновската група е била гост на голяма гимназия в Бургундия, заедно с представители на още три държави, участници в проекта – Кипър, Италия и Сърбия.

Всички пет държави са решили да направят проучване на хранителните навици на тийнейджърите си и в края на това изследване да решат в коя страна какви вредни навици трябва да бъдат променени. „Затова сега, веднага след нашето завръщане, учениците, които пътуваха до Франция, ще направят презентация на всичко, което видяха и преживяха там, пред своите ученици. И ще им дадат анкета, в която техните съученици да споделят с какво се хранят всеки ден, какви хранителни навици имат, ако спазват хранителен режим, какъв е той. Идеята ни е да подредим храните, които децата консумират, в три основни групи – пакетирани храни, които са и най-вредните, традиционни – тук са готвените храни и бързите закуски – всички тестени изделия. Надявам се, когато момичетата и момчетата видят резултатите от това вътрешно и бързо проучване, сами да пожелаят да променят някои от хранителните си навици“, коментира г-жа Котларска.

Докато са били във френската гимназия, учителите и учениците са имали възможност да присъстват на няколко теста, които тийнейджърите там са направили на това, с което се хранят. Едно от изследванията е било на соковете, които те пият и които, съвсем очаквано, са се оказали пълни с консерванти и захар. Другият тест е бил на количеството въглероден окис, който се отделя в столовата на училището.

„Във Франция храненето е издигнато в култ. Там хора с наднормено тегло няма или поне не са в това количество, каквото наблюдаваме у нас през последните години. Те закусват с кроасани и нещо сладко, задължително обядват и вечерят, като учениците имат два часа почивка именно за обяд“, разказва Кина Котларска. След това признава, че в училището, което тя управлява, столово хранене няма поне от 20 години. И че сагата със стола на гимназията продължава и сега и не е ясно дали и кога училището ще има отново столово хранене.

Във фабрики за сирене, за горчица и във винарна са ходили участниците в проекта, докато са били в Бургундия. „И сиренето, и горчицата са храни с етикет във Франция, световно признати са. Но и те не отстъпват от качеството си. В мандрата например ни казаха, че правят сирене само от истинско мляко, което доят от три вида крави. Компромис правят единствено за американския пазар, за който ползват пастьоризирано мляко. А горчицата си правят по стара рецепта и мелят синапените зърна на каменни плочи така, както се е правело преди векове“, разказва още Кина Котларска. И уточнява, че виното е третият продукт в тази област, който е традиционен и признат с качеството си. Пейзажите на Бургундия с лозята им са защитени от ЮНЕСКО, затова и там всеки прави вино и с това се издържа. При това големите винопроизводители не поглъщат малките, напротив, дребните винари правят по-качественото вино, което понякога достига до 200 евро за бутилка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!