Водещи новиниЛясковецОбщество

„Аркус“ ще блокира път заради винетките, след като институциите не реагират

Пътната агенция по закон обгрижва трасетата в урбанизираните територии с население до 100 хил. души

„НИТО ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ НЕ Е ОТГОВОРИЛА НА ОФИЦИАЛНИТЕ НИ ПИСМА, ПУСНАХМЕ И ВТОРИ – НО РЕЗУЛТАТЪТ Е СЪЩИЯТ. Това ни принуждава на 1 март да излезем на протест на пътя, за който ни искат винетки. Вече са поставени и камери, с които ще ни снимат и санкционират. Преместени са и табелите за начало и край на населеното място“, информира Георги Димитров, председател на синдикат „Защита” в един от най-големите работодатели в региона – военния завод „Аркус“. Към протеста се присъединяват и хора от другата оръжейна фирма в района – „Армако“. Работниците негодуват, защото вече са принудени да плащат винетки за това, че пътуват до работните си места, които доскоро са били в землището на Лясковец, но с изменените знаци вече са извън.

Както „Борба“ писа, те предупредиха за проблема общинското ръководство и Агенция „Пътна инфраструктура“, но реакция не последва. Това принуждава чувстващите се ощетени граждани от района да предприемат крайни мерки.

„Над 2500 човека пътуват, повечето с коли. Мнозина са преценили, че не им трябват винетки, и си взимат седмични, за да идат на почивка. Сега обаче ги натоварват с допълнителни разходи. Уведомили сме и г-н Банков, който също е потърпевш от ситуацията – фирмата има и доста служебни коли, които се движат само в района, и за тях сега ще са нужни винетки. Опитваха да ни успокояват, че нямало да ни глобяват, но камерите са факт и снимките от тях отиват в управлението в София, откъдето налагат глоби. Колкото и снизходителни да са местните органи на реда – нарушението си е факт при тези обстоятелства и поставени табели, а в крайна сметка ще го плащаме ние“, обобщи проблема Димитров.

СИНДИКАЛНИЯТ ЛИДЕР ОБОРИ ТОТАЛНО ПОПУЛЯРНАТА ТЕЗА НА КМЕТОВЕТЕ, ЧЕ АКО ОБЩИНИТЕ ПОЛУЧАТ РЕПУБЛИКАНСКИ пътища, ще трябва да ги поддържат. Той цитира чл. 30 от Закона за пътищата, който е категоричен, че Агенцията осъществява дейностите по текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии за населените места с население до 100 000 души.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *