Даниел Панов безапелационно за втори път оглавява Националното сдружение на общините в Република България

Великотърновският градоначалник постави рекорд с два последователни мандата

КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. ДАНИЕЛ ПАНОВ БЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С 313 ГЛАСА ОТ 364 ДЕЛЕГАТИ, представляващи 207 общини. Това е първият случай, в който Сдружението има един и същи шеф в два последователни мандата. Той е бил единственият номиниран, а предложението е направил кметът на Бургас Димитър Николов, който е дал висока оценка за свършеното от Панов в първия му мандат като председател на НСОРБ.

„Борба“ прогнозира подобно развитие на нещата още преди две седмици, когато каращият трети пореден мандат търновски градоначалник бе номиниран за председател на НСОРБ от колегите си от цяла Централна Северна България. Процедурата за обновяване на ръководните органи на НСОРБ, което обединява всички 265 общини в страната, започна в края на месец януари. Номинираните от регионалните заседания кандидати за ръководните органи се подлагат на гласуване от Общото събрание.

Даниел Панов е председател на Управителния съвет на НСОРБ от февруари 2016 година, като тогава кандидатурата му бе гласувана с огромно единодушие. В мандат 2011 – 2015 кметът на Велико Търново бе член на Управителния съвет на НСОРБ.

Общото събрание избра новия Управителен съвет и Контролен съвет. Надзорния орган оглави Денчо Бояджиев, кмет на Разград.

КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ, СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ И ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ НА ОБЩИНИТЕ СА ПРИОРИТЕТИ В ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ в новия мандат на местната власт. Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност. По темата за пътищата – в най-кратки срокове предстоят поредица от срещи, които вече започнаха, за да бъдат изяснени всички законови възможности за намиране на най-благоприятното и справедливо решение в управлението на пътищата, стана ясно още след Общото събрание на Сдружението. Общините продължават да настояват за определянето на общи правила за субсидирания обществен превоз на пътници от обезлюдените населени места в общините. Нужни са промени в нормативната уредба, които да създадат повече гъвкавост както за общините, така и за транспортните фирми. Разделното събиране на отпадъци, тяхното компостиране, преработка и оползотворяване, намаляване на депонирането – това също трябва да е сред приоритетите на местната власт в цяла България в идните години.

„Това са част от акцентите, които представих в отчета си като председател на Управителния съвет на Сдружението на кметовете (НСОРБ) – най-голямата неправителствена организация в България. Едно от важните постижения е, че вратите на всички институции са отворени за общините, всички важни за страната ни документи се създават, изпълняват и контролират с наше участие“, каза самият Даниел Панов. Според него сред основните теми бе темата за платените пътни участъци, обслужващи населението на една и съща община или са единствен достъп до важни обекти извън дадено населено място.

КОЛЕГИ КМЕТОВЕ СПОДЕЛИХА, ЧЕ ОБХВАТЪТ НА ПЪТИЩАТА, ЗА КОИТО СЕ ИЗИСКВА ВИНЕТНА ТАКСА, НЕ Е ПРОМЕНЯН ОТ 2004 Г., а въведеният режим на строг контрол предизвика сериозно нагнетяване на обстановката. Разнопосочната информация, която през последните дни се подава, също създава благоприятен фон за разпространяване на слухове и за напрежение.

Изискал съм среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и публично оповестяване на ясни правила за освобождаване на определени участъци от републиканските пътища от винетни такси. Тези правила трябва да са еднакво валидни за всички общини и за всички граждани. Въпрос на последваща преценка е дали общините и общинските съвети ще се възползват от предложените условия, допълни Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Даниел Панов безапелационно за втори път оглавява Националното сдружение на общините в Република България

  • 26.02.2020 в 15:17
    Permalink

    Лично честитя на доктора по Национална сигурност Даниел Панов високата изборна длъжност.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.