98 четения

Кметът на Сухиндол откри в Рим първата среща по международен проект

КМЕТЪТ НА СУХИНДОЛ ИНЖ. ПЛАМЕН ЧЕРНЕВ ОТКРИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРОЕКТ EU-IN „ЕВРОПЕЙСКО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ МЕЖДУКУЛТУРЕН ДИАЛОГ“ В РИМ. Община Сухиндол е водещ партньор по проекта, заедно с Fattoria Pugliese Diffusa Associazione Culturale от италианска страна.

12 партньори от седем държави – членки на Европейския съюз, и Македония ще работят по темата. Основната идея на проекта е участниците да научат повече за ЕС, за политиките и програмите за включване на мигранти. До края на проекта ще бъдат реализирани шест международни събития, всяка държава също ще работи по свои индивидуални дейности. Така в проекта ще бъдат включени около 600 преки и 35 000 непреки участници, доброволци, служители в различни институции, сред които има професионалисти, работещи с мигранти и малцинства.

„Трябва да намерим път за диалог с многообразието на своето население. В XXI век етническото разнообразие не трябва да бъде приемано като нещо нетипично. Напротив, всички заедно можем да постигнем много повече. Обединени, можем да надхвърлим и мечтите си, да отворим врати, които нашите предразсъдъци до този момент са заключвали с катинари. Разчупвайки тези окови, ние ще си дадем сметка, че за Европа именно хората са най-голямата ценност, независимо дали техните корени са тук, на Стария континент, или пък са преминали хиляди километри, за да намерят пристан и спокойствие в нашите земи. За да разберем човека до себе си, ние трябва първо да го приемем такъв, какъвто е“, каза при откриването инж. Пламен Чернев и припомни, че бъдещето е в диалога на европейската общност.

Пламен Чернев беше в Рим заедно със секретаря на Общината Маринела Пазвантова и юриста Калин Маречков. По време на визитата си там българската делегация е посетила хълма Джаниколо и площад „Гарибалди“, където е паметникът на Капитан Петко войвода и където инж. Пламен Чернев е поднесъл цветя.

Следващите срещи по проекта ще бъдат в Румъния, Македония и Скопие, а заключителната ще е в България през 2021 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *