Лечение срещу малария е ефикасно и срещу новия коронавирус

Лечение с използвания срещу малария медикамент хлорохин е ефикасно и срещу новия коронавирус, увери френският експерт Дидие Раул от Средиземноморския институт по инфекциозни болести в Марсилия, като се позовава на резултатите от клинично изследване в Китай, предаде Франс прес.
„Знаехме, че хлорохин е ефикасен ин витро срещу новия коронавирус, и резултатите от китайското изследване го потвърдиха – каза той. – В края на краищата се оказва, че вероятно става въпрос за най-евтината за лечение от всички вирусни инфекции.“
Заключенията му са базирани върху клинично изследване в 10 болници в Китай, включително в Ухан, Пекин и Шанхай. То целяло да се прецени ефикасността на хлорохин при лечение на пневмонии, свързани с Covid-19. „Получените резултати от лечението на над 100 пациенти показаха, че фосфатът на хлорохин е по-ефикасен от терапията, на която участниците в контролна група били подложени, за да се спре развитието на пневмония“, отбеляза експертът.
Изследването все пак не изчислява въпросната разлика в ефикасността. Резултатите от него са публикувани в BioScience Trends.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *