Мнозинството в Общинския съвет ограничи драстично правата на кмета на Лясковец за разпореждане с общински пари

Спецкомисия ще нищи дали на работа са водени „мъртви души“ и защо кметството е в черния списък за задлъжнялост

МНОЗИНСТВОТО В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ ОГРАНИЧИ ДРАСТИЧНО ПРАВОМОЩИЯТА НА КМЕТА Д-Р ИВЕЛИНА ГЕЦОВА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ОБЩИНСКИТЕ ФИНАНСИ заради финансовия колапс и сериозни сигнали за нарушения. Фрапиращото решение, което е безпрецедентно за страната, е взето от 10 съветници (трима от БСП, двама от ДСБ и петима от ЗС „Александър Стамболийски”). Те формират солидно мнозинство срещу едва 7 местни парламентаристи, излъчени от партията на кмета – ГЕРБ. „Структурираме и специална комисия, която ще провери множеството сигнали за злоупотреби. Един от тях е за това как общински служител е бил шест месеца извън страната, но се е водил на работа. Има и множество сигнали за фиктивни назначения, както и такива за хора, които де факто не си изпълняват задълженията, но тъй като са близки на кмета, им се плаща. Орязахме и доста заплати на административни структури, които не работят ефективно. Естествено, всички конкретни случаи и документи ще бъдат предоставени на главния прокурор г-н Гешев“, бе категоричен един от водещите съветници опозиционери Тодор Тодоров.

ПО ДАННИ НА САМАТА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ЛЯСКОВЕЦ Е С НАД 1,1 МЛН. ДЪЛГОВЕ КЪМ КОНТРАГЕНТИ, което е доста над 10% от общия общински бюджет, и само късметът засега спасява местната администрация от запори и блокиране на дейността. Отделно от Министерството на финансите са поставили най-малката община от Триградието в своя „черен списък“ и са й наложили оздравителна програма, като същевременно с това са предоставени 500 хил. лв. безлихвен заем. В началото на годината обаче от министерството си прибират 200 хил. лв., което е красноречив знак, че наложената програма не се изпълнява, негодуват съветниците.

Само преди броени дни местният парламент оряза с 11 хил. лв. възнагражденията на общинската фирма, отговаряща за тържищата и пазарите. Причината е красноречива – тримата души, които се водят на щат, акумулират загуби от над 50 хил. лв. годишно, докато приходите от дейността им са между 10 и 15 хил. лв. Намалени са и парите за персонала на общинските спортни бази, за които имало и сериозни сигнали, че нарушават драстично работното си време. Сериозни редукции са направени и с парите за общинската фирма по благоустрояване и озеленяване, също заради несправяне със задълженията.

ЛЯСКОВСКИ АБСУРД: МНИМИ РОДИТЕЛИ НЕ ЩАТ ДА ГИ ОСВОБОДЯТ ОТ ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Един от последните скандали между мнозинството в съвета и кмета Гецова е само отпреди броени дни.

С решение на местния парламент родителите на малчуганите от цялата община са освободени от заплащане на такси за ясли и детски градини. Това лишава хазната от 10 – 12 хил. лв. приходи, но пък води до изключително силен социален жест, който благоприятства и раждаемостта.

От администрацията обаче предоставят мистериозен списък с подписи на родители, които са… срещу премахване на таксите. „Пълен нонсенс – за пръв път виждаме някой, когото освобождаваш да не плаща, и той е против. Това предизвика съмнения у нас и направихме проверка сред подписалите се. Оказа се, че повечето подписи са неистински, а има и такива на хора, които нямат деца и явно са използвани. Предоставяме информацията на прокуратурата“, коментират още съветници.

Обществеността е разбунена и заради отказа на д-р Гецова да изпълни решение на съвета за помощ от 1000 лв. за баба, която гледа двегодишното си внуче, което е със сериозен здравословен проблем.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.