253 четения

Посланикът на Северна Македония посети Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“

С ХЛЯБ И СОЛ ПО СТАРА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ ПОСРЕЩНАХА ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МАРЯН ГЬОРЧЕВ учениците в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във В. Търново. Висшият дипломат беше в старата столица по покана на младежката организация на ВМРО и за да говори за бъдещите македоно-български отношения.

Г-н Гьорчев се срещна с преподаватели от гимназията, които го запознаха със специалностите, по които училището има прием, с обучението, с различните конкурси, в които традиционно участва училището. Домакините и гостът говориха и за договорни отношения с училища в Охрид и Болград. След това посланикът се срещна и с ученици в специализирания кабинет по сомелиерство.

За спомен от гостуването си в гимназията посланик Гьорчев получи подаръци от ръководството – бутилка вино, произведено от местен сорт грозде, и авторска икона с изобразени на нея Велико Търново и Рилския манастир като символи на поклонническия поход през 2019 г. по пътя на мощите на св. Иван Рилски. Учениците подариха на дипломата аудиокнига на гимназията със заглавие „55 усмивки“, съдържаща 55 стихотворения от 29 автори, и диск с пъзели и интересни факти за всички столици на културата за периода 2007 – 2021 г.

„Аз съм роден във винарски край. В нашия регион Тиквеш също имаме специални вина и ви обещавам, че ще помоля да подготвят и да ви изпратя сомелиерски рецепти за наши, македонски вина. А по дипломатическата поща ще изпратя подарък за училището – някои наши специални сортове домашни вина, като „Вранец“, което е като „Гъмзата“ и вашите местни сортове“, каза македонският посланик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!