1743 четения

Всяка педя свободна общинска земя във В. Търново става паркинг, детска площадка или парк

Вече изграждат места за коли и джобове за паркиране в кв. „Колю Фичето”

ВСЯКА СВОБОДНА ОБЩИНСКА ТЕРИТОРИЯ ПО КВАРТАЛИТЕ И ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЯТО Е СЪС СТАТУТ „ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ“, СТАВА ПАРКИНГ, детска площадка или зелена територия, информира зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев. По тази концепция от тазгодишната инвестиционна програма са отделени над 200 хил. лв., а в кв. „Колю Фичето“, който е най-ощетен откъм свободни площи за автомобили и отдих, вече се работи.

Община Велико Търново разработи цялостна концепция за облагородяването на междублоковите пространства във великотърновския квартал „Колю Фичето“, но същото се отнася и за останалите квартали, които са задръстени от коли. Комисия изследва всички свободни площи, които се ограждат с елементи и се обособяват паркинги. Планирането обхваща районите около улиците „Симеон Велики“, „Мария Габровска“, „Оборище“, „Полтава“ и др. „Подходите към блоковете и вертикалната планировка са изпълнени преди близо четири десетилетия, и то частично. Работим по изготвянето на общо решение за благоустройствени дейности в квартала, за прилагане на конкретни мерки и за поетапно подобряване на състоянието на междублоковите пространства“, аргументира се проф. Камарашев. По тазгодишната инвестиционна програма са заделени близо 100 хил. за ремонт и изграждане на детски площадки.

От кметството подготвят крупна инвестиция и за цялата ул. „Полтава“, която е задръстена от коли. Идеята е да се изгради нова подпорна стена и да се направят подходи за пешеходци, както и такъв за автомобили в района на „Метро“, за да не е нужно повече да се обикаля с километри, за да се стигне до жилищния район.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

3 коментара за “Всяка педя свободна общинска земя във В. Търново става паркинг, детска площадка или парк

 • 26.02.2020 в 13:01
  Permalink

  Много добра програма, да някои от свободните места са като след война. В кой век сме, градовете трябва да са оредени, поддържани згради и паркове. Всеки трябва да си поддържа пред къщата. Не може само да се иска , а трябва и да се потрудим за хубавото и удобното. Градът трябва да стане като приказка. За всики район трябва да отговаря група и да се поддържа и отстранява всичко нередно.

  Отговор
 • 27.02.2020 в 8:17
  Permalink

  искаме още блокове!
  Стройте, мама ви стара!
  Стройте блок до блок, важното е да се лапат милиони.

  Отговор
 • 28.02.2020 в 12:04
  Permalink

  Проблема се задаваше още с масовото строителство по времето на Румен Рашев като кмет,когато се строяха масово блокове и изядоха много междублокови места и блоковете бяха с малко или никакво паркинги и гаражи. С заповед, че всеки нов построен блок, трябва да има паркинги, колкото и апартаменти и то щеше да се предотврати тази липса на парко места.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *